Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bogati nisu pošteđeni

Prošle godine svoje domove moralo je napustiti 22 milijuna ljudi! Evo zašto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 80 posto osoba raseljenih zbog prirodnih katastrofa prošle godine nalazilo se u Aziji. Bogate nacije nisu pošteđene, primjerice Japan, SAD i Kanada gdje je ukupno svoje domove moralo napustiti 600.000 osoba.

Prirodne katastrofe izazvale su 2013. raseljavanje tri puta više osoba nego sukobi što ukazuje na hitnost suočavanja s klimatskim primjenama, piše u srijedu jedna studija.

Pročitajte i ovo Migranata dolaze na planinsko područje Darien Mnogi izgubili živote "Opasnost i nasilje s kojima se suočavaju uznemirujući su": Zbog ove migrantske rute UN poslao upozorenje Slika nije dostupna ZASTRAŠUJUĆE BROJKE UN objavio zabrinjavajuće izvješće o izbjeglicama iz Ukrajine: Pogledajte koliko je ljudi napustilo svoje domove

Po Norveškom vijeću za izbjeglice (NRC), nezavisnoj organizaciji specijaliziranoj za pomaganje u hitnim situacijama, 22 milijuna osoba raseljeno je 2013. zbog prirodnih katastrofa.

Izvješće humanitarne udruge objavljeno je prije summita o klimi koji će se održati sljedećeg utorka u sjedištu UN-a u New Yorku.

Problem postaje sve veći jer je danas dva puta više raseljenih osoba na svijetu nego sedamdesetih godina, dodaje se u izvješću, koje ga objašnjava porastom urbanizacije u zadnjih 40 godina u najosjetljivijim zemljama.

NRC koje vodi Jan Egeland, nekadašnji koordinator UN-a za pomoć u hitnim situacijama, pozvao je političare da pitanje raseljenih osoba postave kao prioritet u raspravama uoči sporazuma o klimatskim promjenama 2015.

Prirodne katastrofe 2013. uzele su 26.000 života! Ostale milijarde dolara štete

Provedena studija rezultat je istraživanja Međuvladine skupine stručnjaka o razvoju klime koja procjenjuje da je ljudska aktivnost odgovorna za rastući broj prirodnih katastrofa.

Više od 80 posto osoba raseljenih zbog prirodnih katastrofa prošle godine nalazilo se u Aziji, dodaje se.

Bogate nacije nisu pošteđene, primjerice Japan, SAD i Kanada gdje je ukupno svoje domove moralo napustiti 600.000 osoba. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene