Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Guantanamu

Tri člana 'alžirske skupine' nisu državljani BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trojica od šest članova tzv. alžirske skupine, koji se nalaze u američkom vojnom zatvoru u bazi Guantanamo na Kubi, nisu državljani BiH i ne mogu biti deportirani u tu zemlju, izjavio je Vjekoslav Vuković, predsjednik povjerenstva Parlamenta BiH za reviziju državljanstava te zemlje dodijeljenih tijekom rata i u poratnom razdoblju.

Šest osoba podrijetlom iz afro-azijskih zemalja, pretežito iz Alžira, uhićeno je u BiH pod sumnjom da su pripremali napad na američko i britansko veleposlanstvo u Sarajevu.

Pročitajte i ovo Predsjednik Republike Zoran Milanović - 10 Nazvao ga populistom Šef diplomacije BiH žestoko opleo po Milanoviću: "To o njemu više govori nego o bilo kome drugom" Bosna i Hercegovina - 3 samit u Bruxellesu BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo"

Oni su 2001. godine na izričit zahtjev Sjedinjenih država predani američkim vojnim snagama iz sastava tadašnjeg SFOR-a u BiH i potom prebačeni u zatvor u Guantanamu.

Nadležni američki sud u studenom je donio odluku kako nema dovoljno dokaza da bi im se sudilo te je naredio njihovo puštanje na slobodu odnosno vraćanje u zemlju iz koje su stigli na Kubu.

Vjekoslav Vuković je objasnio kako ne postoji pravna osnova da trojica od ove šestorice budu poslana u BiH jer nemaju državljanstvo te zemlje.

On nije imenovao osobe o kojima je riječ objasnivši tek kako jedan od te trojice nije nikada ni bio državljanin BiH dok su drugoj dvojici državljanstva oduzeta jer je ustanovljeno kako su ih dobili na nezakonit način.

Preostala trojica osumnjičenika i dalje imaju državljanstvo BiH no također i državljanstva zemalja iz kojih su tijekom rata došli u BiH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene