Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trgovina oružjem

'Trgovac smrću' tvrdi da je nevin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Viktor Bout, navodni ruski trgovac oružjem kojeg je Tajland izručio SAD-u, na sudu u New Yorku izjasnio da nije kriv.

Bout opovrgava optužbe da je pristao opskrbiti s oružjem gerilce kolumbijskog pokreta FARC, koji su namjeravali ubijati Amerikance.

Pročitajte i ovo Ilustracija nepoštene trgovačke prakse? AZTN pokrenuo upravni postupak protiv poznatog trgovačkog lanca Bi-2 grupa ne podnosi kritike Međunarodni skandal: Putin naredio uhićenje članova popularnog benda

Izjašnjavanje o krivnji uslijedilo je samo nekoliko sati nakon što je Bout izručen SAD-u iz Tajlanda, poslije dvije godine pravne borbe. Bout, bivši časnik sovjetskog Ratnog zrakoplovstva, vodio je tvrtku za zrakoplovni transport, specijaliziranu za dopremu legitimnog tereta u zone sukoba, no američke vlasti označile su ga najzloglasnijim svjetskim trgovcem oružja, koji svoje poslovanje koristi za isporuke oružja diljem svijeta. Među njegovim su navodnim klijentima liberijski čelnik Charles Taylor i libijski vođa Moammar Gadhafi.

>> VIDEO: Ruski 'trgovac smrti' stigao u SAD

'Takozvani 'trgovac smrću' sada je savezni zatvorenik. Nitko nije izvan dohvata zakona', rekao je savezni odvjetnik suda na Manhattanu, Preet Bharara, na konferenciji za novinare. Tužitelj je kazao da je Bout tajno snimljen kako zagovara da se njegovo oružje može koristiti za ubijanje Amerikanaca i da podržava ciljeve FARC-a. Dodao je da je Bout posebno označen na popisu Ureda za kontrolu inozemne imovine u srpnju 2004., zbog aktivnosti vezanih uz trgovinu oružjem u Liberiji, a optužnica navodi još 30 tvrtki i pojedinaca povezanih s njim. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene