Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Zaradio stotine tisuća dolara

Trgovac prevario britansku obavještajnu službu MI6

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bitansku obavještajnu službu MI6 prevario je čovjek koji se predstavljao kao talibanski vođa.

Tijekom prijevare koju je otkrio New York Times, agenti MI6 bili su uvjereni da surađuju s talibanskim vođom koji je trebao sudjelovati u mirovnim pregovorima s afganistanskom vladom. Prevarantu su isplatili stotine tisuća dolara jer su mislili da ima ovlasti da u ime pobunjenika pregovara s američkim i afganistanskim dužnosnicima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje Ilustracija Još jedno ograničenje Bizarna odluka talibana, zatvaraju frizerske i kozmetičke salone u Afganistanu: "Prava žena poštuju se u skladu s islamskim zakonom i običajima"

>> Afganistanski talibani: NATO je osuđen na neuspjeh

>> Talibani u Pakistanu zapalili 10 NATO-vih cisterni s gorivom

'Britanska obavještajna služba pokazala se naivna, a mi smo pak naše snove zamijenili za stvarnost', izjavio je visoki afganistanski dužnosnik. MI6 mislio je da pregovore vodi s Ahtarom Muhamedom Mansurom, bivšim ministrom u talibanskoj vladi i pomoćnikom mule Omara te ga je više puta pozivao u Kabul. Iako postoje tvrdnje da su se sastali i s predsjednikom Hamidom Karzajem, potonji je to zanijekao.

General David Petraeus, američki zapovjednik u Aganistanu rekao je kako se od početka sumnjalo da prevarant manipulira afganistanskim čelnicima, a sumnje su na kraju bile opravdane. Dodao je kako je u posljednjim mjesecima bilo više pokušaja otvaranja od strane talibanskih čelnika, ali da je sve još u začecima.
 

Lažni talibasnki vođa za kojeg se ispostavilo da je trgovac iz pakistanskog grada Quete u tri je navrata razgovarao s čelnicima NATO-a i Afganistana, prema izjavama tih čelnika. Mula Omar demantirao je informaciju o sudjelovanju talibana u mirovnim pregovorima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene