Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporne sankcije

Trećinu plina EU uvozi iz Rusije: Hoće li Moskva zavrnuti ventile?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Washington i Bruxelles prijete Rusiji oštrijim sankcijama, ali još nisu konkretizirali kakvim. Rusija odgovara kako u slučaju ekonomskih sankcija, oni nove partnere mogu naći.

Sankcije do sada nisu prisilile Rusiju na popuštanje. Suspendiranje vojne suradnje, isključenje iz skupine G8 i 20-ak dužnosnika na crnoj listi, izazvali su samo zajedljive komentare ruskih političara. Rubalj koji je prije desetak dana gubio na vrijednosti, sada raste. "Već smo uveli niz sankcija. Nove ćemo razmatrati sutra i preksutra", rekao je Laurent Fabius, francuski ministar vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok Xi Jinping i Joe Biden Otkrio i kako je Xi reagirao Biden opomenuo kineskog vođu zbog sastanka s Putinom: "To nije prijetnja, ali..."

Ukrajina Rusima: Pustite taoce u roku tri sata, u protivnom...

Rusija gradi most prema Krimu vrijedan 3 milijarde eura

Europska unija je najveći ruski trgovinski partner. Trećina plina potrebnog Europi uvozi se iz Rusije, pa se strahuje i da će Moskva zavrnuti ventile. Iako u tom slučaju gube svi. Ako pod sankcije dođe gospodarstvo, visoko su na listi državne energetske tvrtke. "Proširenje sankcija samo će produbiti sukob. Ne pomaže rješavanju problema i nije produktivno. Ne žurimo i pozorno, ali mirno pratimo razvoj događaja", rekao je Igor Sečin, predsjednik uprave Rosnefta.

I posljednja kriza pokazala je koliko je povezan svijet financija. Na ruskom tržištu sa 184 milijarde dolara sudjeluju europske banke, nakon njih s 36.7 milijardi američke, a 16.3 milijardi imaju japanske. Amerikanci, kao i EU prijete daljnjim još oštrijim mjerama. A Washington poziva investitore da ne ulažu u ruske dionice. "Sve dok Rusija nastavi ovim mračnim putem, bit će suočena s rastućom političkom i ekonomskom izolacijom", rekao je Joe Biden, američki potpredsjednik.

Ulaganja u Rusiji vrijede milijarde. Primjerice tamo posluje 6.000 njemačkih tvrtki, a o njima ovisi 300.000 zaposlenih u samoj Njemačkoj. Prije desetak dana jedan je njemački političar, stranački kolega Angele Merkel predložio neobične sankcije, oduzimanje Rusiji Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. Ta je ideja brzo odbačena.

Rusija najavljuje da će se u slučaju gospodarskih sankcija okrenuti nekim drugim partnerima. A velike zapadne korporacije najavile su da će one svoj posao voditi kao i do sada. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene