Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinjavajući podaci

VELIKI UTJECAJ NA ZDRAVLJE I EKOLOGIJU Zagađivač koji je prilično zapostavljen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 80 posto čovječanstva živi pod nebom preplavljenim umjetnom svjetlošću, a trećina stanovništva na planetu nikada ne može vidjeti Mliječni put, po najnovijem svjetskom atlasu svjetlosnog zagađenja.

Karta objavljena u petak u američkom časopisu ScienceAdvances omogućit će proučavanje umjetnog osvjetljenja kao zagađivača s potencijalnim utjecajem na zdravlje i ekologiju, objašnjava međunarodna istraživačka skupina koja ju je sastavila.

Pročitajte i ovo Automobili - 3 Muke po parkingu Pravilnici se nisu mijenjali desetljećima: "Stisnem se koliko mogu, ali drugi ne paze" Ilustracija Izglasali Parižani Vlasnici ovakvih automobila plaćat će triput veće cijene parkiranja: Još neki gradovi imaju sličan plan

"Taj novi atlas pruža ključnu dokumentaciju o noćnom okolišu dok se tehnologije LED lampe sve više nameće u svijetu", objašnjava šef skupine Fabio Falchi, istraživač s talijanskog Instituta za tehnologiju i znanost svjetlosnog zagađenja.

"Svjetlosne razine LED tehnologije i njezine boje mogle bi nažalost prouzročiti dvostruko pa čak i trostruko veće osvjetljavanje neba tijekom crnih noći", po njemu.

U Zapadnoj Europi već je ionako vrlo malo mjesta gdje noću nebo ostaje relativno slabo zagađeno umjetnom rasvjetom, primjerice u Škotskoj, Švedskoj, Norveškoj i nekim dijelovima Španjolske i Austrije.

Svjetlosno zagađenje privlači relativno malu pozornost i za razliku od drugih zagađivača njegova se razina gotovo uopće ne mjeri, otkrivaju znanstvenici.

Isti su istraživači, među kojima i Fabio Falchi, sastavili 2001. prvi Međunarodni atlas umjetnog osvjetljenja.

Atlas pokazuje kako više od 80 posto svijeta i 99 posto SAD-a i zapadne Europe živi pod nebom zagađenim umjetnim osvjetljenjem. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene