Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sprema li se Tsipras sada za izbore?

EUROPA JE ODAHNULA - No je li doista sve gotovo?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europa je odahnula kada su maratonski pregovori Grčke i njezinih partnera u ponedjeljak urodili spasonosnim dogovorom financijske pomoći koja će tu prezaduženu članicu Europske unije zadržati u eurozoni, a ona će zauzvrat provesti teške reforme.

Čelnici 19 zemalja eurozone postigli su nakon 17 sati pregovora sporazum koji bi trebao omogućiti početak pregovora o trećem programu financijske pomoći za Grčku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon ostavke Tsiprasa Europsku komisiju ne brinu grčki izbori: 'Reforme se mogu provesti' Slika nije dostupna Mora progurati mjere TSIPRAS IMA VREMENA DO SRIJEDE U parlament poslan prijedlog zakona o sanaciji banaka

Prema prvim reakcijama dogovor je 'povijesan'.

To je 'povijesna odluka koja Grčkoj omogućuje ostanak u eurozoni', rekao je francuski predsjednik Francois Hollande, a odluke grčkoga premijera Alexisa Tsiprasa nazvao je 'odvažnim izborom'.

'Sporazum postignut između Grčke i njezinih partnera u eurozoni sadrži široku paletu reformi s kojima, vjerujem, Grčka ima šansu vratiti se na put rasta, ali taj put će bit dug i težak', rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Tsipras, vođa radikalne ljevice koji je izbore dobio obećanjima da će spašavati grčki narod od novih rezova i koji je prije tjedan dana proveo referendum na kojem su grčki birači odbacili teške europske zahtjeve, u konačnici ih je morao prihvatiti.

Dva bolna ustupka premijera Tsiprasa

Prvi je uvjet nastavka sudjelovanja Međunarodnog monetarnog fonda u novom programu financijske pomoći, a drugi da se grčku imovinu od 50 milijardi eura preda vanjskom i neovisnom fondu, koji bi postupno privatizirao tu imovinu.

I Tsipras je dobio ustupak pa će sjedište fonda ipak biti u Grčkoj, a ne izvan nje, u Luksemburgu, kako se ranije govorilo.

Prihodi od privatizacije koristit će se za smanjenje grčkog duga i dokapitalizaciju grčkih banaka.

"Da danas nije postignut ovaj dogovor u pitanje bi došla vjerodostojnost Europe", ustvrdio je Hollande.

Hollande: Tsiprasov izbor je odvažan, a dogovor povijesan

U zamjenu za ustupke Grčkoj će se olakšati servisiranje njezina duga kroz dulje rokove otplate i niže kamate.

S pozajmicom od 80 milijarda eura Grci će uspjeti isfinancirati svoje projekte i ispoštovati rokove, što će omogućiti restrukturiranje i olakšanje servisiranja grčkoga duga kroz dulje rokove otplate i niže kamate.

O hitnome financiranju Grčke kako bi se premostilo razdoblje dok se ne ispregovara novi program pomoći, razgovaraju u ponedjeljak popodne ministri financija eurozone na redovitom sastanku.

Sada posao moraju odraditi parlamenti Grčke i članica eurozone

Nakon spasonosnog dogovora zastupnici grčkog parlamenta koji su noću na subotu izglasali premijeru potporu da prihvati europske uvjete, morat će u utorak ili u srijedu izglasati bolne reforme.

I parlamenti nekih država članica eurozone morat će potvrditi dogovor, jer im tako nalaže njihovo zakonodavstvo. Među tim parlamentima je i Bundestag, dom najvećeg europskog gospodarstva, Njemačke koja je u pregovorima bila presudna.

Europski političari komentirali su dogovor s olakšanjem što je izbjegnut crni scenarij grčkoga stečaja.

Francuski premijer Manuel Valls upozorio je da bi "Grexit" (izlazak Grčke iz eurozone) bio "katastrofa" i za Grčke i za eurozonu.

Grci bi "doživjeli gospodarski i socijalni šok bez presedana", a eurozona bi posljedicama "bila pogođena i oslabljena"

Je li doista sve gotovo

"Cilj pregovora bio je očuvati eurozonu u cijelosti, održati solidarnost i dati nadu Grcima nakon višegodišnje patnje i mjera štednje, iako one nisu završile i Grčka se mora nastaviti truditi kada su one posrijedi", rekao je Hollande.

Ministar rada u grčkoj vladi Panos Skourletis stoga predviđa da u Grčkoj dogovoreni paket reforma neće proći glatko.

Ponuda Grčkoj neodrživa je, ocjenjuje Skourletis i predviđa da neki zastupnici neće pristati na te bolne uvjete.

Po njemu postoje dva scenarija za provedbu sporazuma: dobiti glasove od drugih stranaka ili formirati vladu nacionalnog jedinstva. Skourletis čak predviđa da će se morati održati izvanredni izbori.

Grčki ministar: Dogovor s EU je neodrživ, izvanredni izbori do kraja 2015.

Grčka je zatražila novi program pomoći od oko 53 milijarde eura u slijedeće tri godine, a zauzvrat obećava reforme, koje će donijeti 13 milijardi eura ušteda, kombinacijom povećanja poreza i smanjenjem socijalnih davanja.

Grci koji već šestu godinu grcaju u recesiji koriste program spašavanja EU i MMF-a od 240 milijarda eura, koji ih ipak nije izveo iz krize. Do 30. lipnja Atena nije podmirila dospjelu ratu duga MMF-u od 1,6 milijarde eura, što je bio uvjet za nastavak dobivanja financijske pomoći te je zatražila restrukturiranje duga, no kreditori su rekli da se ne može pregovarati o produljenju programa koji je već istekao.

Premijer Tsipras koji uporno ističe da je grčki dug neodrživ, tražio je otpis jednog dijela, no pred nepopustljivošću europskih partnera odabrao je odluku staviti u ruke naroda i raspisao referendum. Birače je pozvao da glasuju protiv novih mjera štednja i rezova kakve predlaže Europa i rekao da će ojačan tim "ne" koji je u konačnici iznosio više od 60 posto, osnažiti svoje pregovaračke pozicije. Prošli je tjedan dostavio svoje prijedloge reforma, dobio je za njih zeleno svjetlo svog parlamenta i u ponedjeljak ujutro s partnerima i dogovorio sporazum. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene