Obavijesti Video Pretražite Navigacija
25 disidenata čiji identitet nije otkriven

Treće masovno suđenje iranskim disidentima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Treće suđenje skupini iranskih političkih disidenata, koje optužnica tereti da su imali ulogu u nemirima nakon spornih predsjedničkih izbora u zemlji održanih u lipnju, počelo je u nedjelju ujutro u Teheranu, javila je službena novinska agencija IRNA.

Pred teheranskim revolucionarnim sudom našlo se 25 disidenata čiji identitet nije otkriven. Iran je dosad održao dva masovna suđenja za više od 100 disidenata, među kojima je i nekoliko bivših dužnosnika, a koji su optuženi za raspirivanje revolucije protiv islamskog sustava u zemlji nakon spornih predsjedničkih izbora održanih 12. lipnja. Na tim je izborima za predsjednika ponovno izabran Mahmud Ahmadinedžad.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tenzije u porastu Iran zaprijetio: ''Nećemo oklijevati s odgovorom'' Ilustracija Raste zabrinutost "To je kotao koji svakog trenutka može eksplodirati": Zlokobna upozorenja dužnosnika EU-a

>> Na iranskom masovnom suđenju priznali pomaganje Zapadu

Poraženi umjereni predsjednički kandidati Mir Hosein Musavi i Mehdi Karubi optužili su vlasti za namještanje izbornih rezultata, a deseci tisuća njihovih pristaša izašli su u znak prosvjeda na ulice u Teheranu i drugim velikim gradovima.

Prema službenim podacima, oko 110 disidenata ostalo je u zatvoru, dok oporba tvrdi da je njihov broj dvostruko veći, nakon prosvjeda zbog navodne izborne prijevare. Tijekom uličnih prosvjeda uhićeno je više od 4.000 prosvjednika. Predsjednički izbori u lipnju donijeli su Iranu najveću unutarnju krizu od Islamske revolucije 1979. i pokazali sve dublje podjele u vladajućoj eliti. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene