Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki skandal

Trebali bi biti uzori, a prate ih smrti, gole fotografije i vandalizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka bratstva potresaju skandali.

Slučajevi rasizma, ponižavajućih inicijacija, vandalizma i smrti potresli su ovaj tjedan američka sveučilišna brastva.

Pročitajte i ovo Pogreb žrtve nasilja na Zapadnoj obali Na Zapadnoj obali Izraelski doseljenici u valu nasilja ubili dvojicu mladih Palestinaca Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara

160 godina staro bratstvo Sigma Alpha Epsilon (SAE), s 15 tisuća članova, obvezalo se da će pokušati ukloniti rasizam iz svojih redova, te pokušati pojačati svoje inače malobrojno manjinsko članstvo, i to kroz lekcije o raznolikosti i pomoću kažnjavanja neprimjerenog ponašanja.

Na tiskovnoj konferenciji u Chicagu, izvršni direktor bratstva Blaine Ayers rekao je da je zgrožen i posramljen videom u trajanju od 10 sekundi u kojem članovi bratstva koriste rasne uvrede te uglas pjevaju da nikada neće primiti crnce u svoju skupinu.

VIDEO Rasistička pjesma zgrozila SAD: 'Crnčuge mogu na drveće, ali u bratstvo neće'

Podružnica bratstva na sveučilištu u Oklahomi zatvorena je nakon što je video procurio u javnost ovaj mjesec. Bratsvo namjerava kazniti svoje članove zbog incidenta.

Kritičari se pitaju hoće li SAE, čije su kuće i podružnice u posljednjih osam godina povezane s najmanje šest smrtnih slučajeva zbog prekomjernog opijanja i nasilnih inicijacija, uistinu kazniti samo sebe.

Milijuni studenata se uključuju

Milijuni američkih studenata pripadaju bratstvima i sestrinstvima koja se često smatra dobrim podlogama za uspješnu karijeru. Također, skupine se obvezuju da će graditi dobar moralni karakter.

No, poznate su i po divljim zabavama, opijanjima i drogiranjima, a mnogi koledži zabranili su brutalne inicijacje.

Optužbe za seksualno zlostavljanje i silovanja doveli su do suspenzije i ograničenja broja bratstava na brojnim sveučilištima.

I ovaj tjedan na površinu je isplivala još jedna njihova tamna strana. U srijedu je na sveučilištu Wisconsin zatvorena podružnica bratstva Chi Phi zbog inicijacije koja je uključivala izgladnjivanje, prekomjerno pijenje, izolaciju i druge postupke koji su rezultirali potresom mozga kod jednog studenta.

U SAD-u ubijeno troje muslimanskih studenata - zbog čega?

U srijedu je pak sveučilište u Houstonu, atkođer zbog inicijacije, suspendiralo Sigma Chi bratstvo i njegovih pet članova, a od policije su zatražili da istraži i mogućnost kaznenih prijava.

Sigma Alpha Mu bratstvo zatvorilo je svoja vrata na sveučilištu Michinag nakon što su članovi odbili otkriti tko je razbio prozore, strop i namještaj u jednom hotelu u siječnju, pri čemu je počinjena šteta u iznosu 100 tisuća dolara.

Podružnica bratstva Pi Kappa Alpha na sveučilištu u Južnoj Karolini također je suspendirana u srijedu i to zbog smrti člana koju lokalni mrtvozornik tretira kao sumnjivu. Bratstvo Kappa Delta Rhofor zaradilo je jednogodišnju suspenziju zbog objave neprikladnih fotografija na privatnoj Facebook stranici, uključujući i one na kojima su gole djevojke koje na fotografijama primjerice spavaju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene