Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novčana podrška

Tražitelji azila i izbjeglice na bankovne kartice mjesečno dobiju i 550 eura

Tražitelji azila i izbjeglice na bankovne kartice mjesečno dobiju i 550 eura (Foto/arhiva: AFP)
Tražitelji azila i izbjeglice na bankovne kartice mjesečno dobiju i 550 eura (Foto/arhiva: AFP)
Tražiteljima azila i izbjeglicama dodjeljuju se debitne bankovne kartice. Na pojedinačnu karticu Europska unija mjesečno uplati i do 550 eura. Ovakav sustav financijske podrške prakticira se u Grčkoj i Turskoj, a korištenje kartica zemljopisno je ograničeno samo na državu u kojoj je osoba registrirana.

Europska unija u suradnji s UNHCR-om financira tražitelje azila i izbjeglice u Grčkoj tako da im na račun debitnih bankovnih kartica mjesečno uplaćuje do 550 eura. Iznos koji se uplaćuje na dodijeljenu karticu ovisi o broju članova obitelji.

Pročitajte i ovo Svjetski dan izbjeglica - 2 Značajan rast "Svijet oko nas postaje sve nestabilniji": Očekuje se da će ove godine više od milijun ljudi tražiti azil u EU-u palestinska policija Potez bez presedana Skandalozna odluka: Pobjegli su iz pakla, postali izbjeglice, a sada moraju platiti da napuste zemlju i započnu novi život

Tako na račun obitelji sa sedam i više članova mjesečno ''sjeda'' 550 eura, a na račun samca 150 eura; na račun dvočlane obitelji 280 eura; tročlane 240; četveročlane 400; peteročlane 450, a šesteročlane 500 eura.

Novac na račun debitnih kartica tražiteljima azila i izbjeglicama na ovaj način uplaćuje se od travnja u programu ESTIA, odnosno programu hitne podrške, integracije i smještaja koji je donijela Europska komisija izdvojivši za njega 180 milijuna eura europskog novca.

U rujnu je ovu vrstu potpore primalo 54.545 izbjeglica i tražitelja azila u Grčkoj. Kako se radi o 26.165 obitelji, toliko je kartica i bilo korišteno. Na te je kartice u rujnu ukupno uplaćeno 5,4 milijuna eura.

U listopadu je taj broj bio nešto veći. Novčanu pomoć ove vrste primalo je 56.674 izbjeglica i tražitelja azila, odnosno 27.377 obitelji, na čije je račune prošlog mjeseca raspodijeljeno 5,7 milijuna eura. U studenom je dnevno u Grčku pristizalo stotinjak tražitelja azila i izbjeglica. 

''Novčana potpora vraća dignitet i osnažuje tražitelje azila i izbjeglice, koji mogu izabrati kako će trošiti novac za osnovne životne potrebe. Također, to direktno doprinosi ekonomiji zajednice kupnjom roba i usluga'', stoji u izvještaju UNHCR-a za rujan.

Također, u izvještaju navode da su 81 posto primatelja ove vrste pomoći Sirijci, Iračani, Afganistanci i Iranci, a prema dobi najviše je mladića od 18 do 24 godine. Ovaj se program provodi putem projekata UNHCR-a, što znači da Europska unija dodjeljuje novac, a UNHCR se pobrine da on bude dodijeljen onima kojima je namijenjen.

Raspodjela bankovnih kartica na koje se svaki mjesec uplaćuje novac europskih građana uznemirila je pojedine građane koji su se pitali financira li ovime Europska unija sekundarne migracije, dublje u teritorij Europske unije. Međutim, korištenje kartica zemljopisno je ograničeno samo na Grčku.

''EU ne financira i ne odobrava sekundarna kretanja tražitelja azila. Naš program potpore podržava samo azilante u zemljama u kojima žive i u kojima su registrirani i korištenje tih debitnih kartica zemljopisno je ograničeno. Europska komisija, istina je, financira te debitne kartice za izbjeglice i tražitelje azila u Grčkoj. To je instrumet hitne podrške'', rekao je glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas te dodao da sličan sustav financijske podrške izbjeglicama postoji i u Turskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene