Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Kraj disckriminacije

Transseksualci od idućeg mjeseca i službeno smiju u američku vojsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrane Ash Carter nazvao je dosadašnju regulaciju zastarjelom i štetnom.

Pentagon će idućeg mjeseca napokon i službeno ukloniti zabranu služenja vojske transseksualnim osobama, objavili su američki dužnosnici u subotu.

Pročitajte i ovo Koliko stoji obavezni vojni rok? - 5 Nove brige za vlast Koliko će koštati vojni rok? Ovo su prve brojke: "Ljude ne možete s takvim plaćama zadržati u sustavu" Ilustracija Promjene diljem kontinenta "Profesionalne vojske započinju ratove, ali ročnici u njima pobjeđuju": Velike promjene u europskim vojskama

Prema nekim procjenama uniformu američke vojske u ovom trenutku već nosi oko 15 tisuća transseksualnih osoba, međutim te se ljude dosad uglavnom tjeralo da o tome šute, odnosno da skrivaju tko su. 

Odluku, koja je stigla nakon što je tajnik američke vojske postao Eric Fanning, prva otvoreno homoseksualna osoba na vojnoj dužnosti, pozdravili su aktivisti za prava transseksualnih osoba, a i sam ministar obrane Ash Carter nazvao je dosadašnju regulaciju zastarjelom i štetnom.

Ukidanje nove zabrane zahtijevat će od svih grana američke vojske nove mjere u području regrutiranja, smještaja i uniformi za transseksualne osobe, izjavio je za američke medije dužnosnik vojske.

Američka vojska maknula je zabranu novačenja otvoreno homoseksualnih osoba 2011. godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene