Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U ratu ostao bez svih udova

Transplantirali mu obje ruke!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američkom vojniku, koji je u Iraku ostao bez obje ruke i noge, uspješno su transplantirane ruke.

Brendan Marrocco je prvi američki vojnik koji je u Iraku preživio gubitak sva četiri ekstremiteta uslijed eksplozije bombe. No, poseban je u još nečemu, uspješno su mu presađene obje ruke. Bila je to sedma takva operacija u Americi ikada.

'Osjećaj je nevjerojatan. Na ovo sam čekao jako dugo. Sada, kada se napokon dogodilo, ne znam što bih rekao. To je strašno velika stvar za mene', kazao je 26-godišnji Brendan.

>>
VIDEO Dirljivi susret vojnika i njegovih pasa nakon nekoliko mjeseci razdvojenosti!

Pročitajte i ovo Vladimir Šeks Stabilno je Vladimir Šeks operiran, DNEVNIK.hr doznaje detalje Slika nije dostupna Prvi put izvedena transplantacija obje ruke

Na operaciju je čekao tri godine te je rekao da se na gubitak ruku nikada nije priviknuo. Sada mu je najveća želja što prije zaplivati i početi voziti automobil. 'Brendan je jako prilagodljiva osoba, u što smo se uvjerili nakon operacije. Nismo planirali da će već početi koristiti ruke, no on ih sam vrlo maštovito uključuje u svakodnevne aktivnosti. Trenutačno smo mi ti koji ga usporavamo, kako bi tkivo zaraslo kako treba', rekao je vođa kirurškog tima Andrew Lee.

Liječnici procjenjuju da će oporavak trajati oko dvije godine. Svaki dan Brendana očekuje fizikalna terapija u trajanju od šest sati. Njujorčanina, međutim, ništa ne može obeshrabriti. 'Iskreno vjerujem da ga kroz sve izazove vode njegova tvrdoglavost i to što odbija odustati. Upravo zbog toga je bolji čovjek', rekao je Brendanov otac Alex.

Timu od 16 liječnika za ovo medicinsko čudo trebalo je 13 sati, s tim da su cijelu transplantaciju uvježbavali posljednjih 18 mjeseci. Kako su odradili posao, najbolje pokazuje osmijeh Brendana Maroka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene