Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužba američke administracije

Transocean daje 1,4 milijarde dolara zbog havarije u Meksičkom zaljevu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kompanija Transocean Ltd koja upravlja naftnim bušotinama pristala je na nagodbu vrijednu 1,4 milijarde dolara kako bi se riješila tužbe američke administracije za veliko istjecanja nafte u Meksičkom zaljevu 2010. godine.

Dogovor je u četvrtak objavilo američko ministarstvo pravosuđa, a obuhvaća isplatu milijarde dolara odštete po građanskim tužbama i 400 milijuna po kaznenim.

Pročitajte i ovo Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate" Slika nije dostupna Otkud sad ona? U Meksičkom se zaljevu pojavila golema misteriozna mrlja

>> BP će za katastrofu u Meksičkom zaljevu platiti milijarde dolara!

Transocean, koji ima sjedište u Švicarskoj, bio je vlasnik naftne platforme Deepwater Horizon s koje se crpila nafta za kompaniju BP kada je curenje metana 20. travnja 2010. izazvalo eksploziju. U eksploziji je poginulo 11 ljudi, a dovela je i do jedne od najvećih ekoloških katastrofa u povijesti SAD-a.

"Rješenje kaznenih optužbi i građanskih tužbi protiv Transoceana približava nas važan korak bliže izvršenju pravde za ljudsko i gospodarsko razaranje i uništenje okoliša izazvao nesrećom na Deepwater Horizonu", rekao je u izjavi američki državni odvjetnik Eric Holder.

BP je u studenome po sporazumu s vladom SAD-a pristao platiti 4,5 milijardi dolara, uključujući i do sada najveću odštetu za kazneno djelo od 1,256 milijardi dolara. BP je također prihvatio izjasniti se krivim za ometanje Kongresa što je kazneno djelo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene