Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bogatstvo podunavlja

Trajanova ploča - Priča o nadljudskim naporima Rimljana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na području Lepenski vir nalazi se arheološko nalazište, najskrivenija europska kultura i središte umjetnosti kamenog doba.

Nezaboravne trenutke možete provesti uz Dunav. Ondje ćete lako upoznati prekrasnu prirodu, gradove, ljude i naravno gurmanske okuse toga podneblja.

Ako volite biti u prirodi, u prirodnom rezervatu 'Gornje Podunavlje' ćete uživati u plovidbi po nepreglednim riječnim rukavima, u ogromnim šumama, promatranju ptica… U blizini rezervata smještena su dva urbana središta: Sombor i Apatin.

Sombor je intimno i elegantno mijesto koje leži na obali Velikog bačkog kanala, stoga se preporučuje plovidba kanalom i posjet poznatih somborskih salaša gdje uz zvukove tamburice možete uživati u okusima bačke kuhinje.  Obavezno posjetite i galeriju Milana Konjevića, poznatog ekspresta.

U obližnjim gostionama pripremaju vrhunski riblji paprikaš, a u blizini je i najveće nautičko središte – Apatina. Apatinčani su poznati po tome, da su odlični ribari i da proizvode odlično pivo. Posjetite zgradu Apatinske pivovare, toplice Banja Junaković nude vam udobni smještaj i različitu wellness ponudu.

Jedan od prijedloga za odmor uz Dunav je i kombinacija čarobnog urbanog Novog Sada i Narodnog parka Fruška gora, gdje se nalaze staze za šetnju i bicikliranje. U ponudi Narodnog parka su zanimljive eko ture, promatranje ptica i divljadi. Na brežuljcima Fruške gore je poznat vinograd, gdje se može degustirati vino u jednom od 40 podruma. Fruška gora je puna kulturne baštine. Tu je 16 samostana, a najpoznatiji među njima su Krušedol, Grgeteg, Mala Ravanica.

Na sunčanoj strani gore nalaze se Banje Vrdnik gdje se ljekovitom termalnom vodom u kombinaciji sa zrakom i tretmanima opuštanja, možete napuniti energijom i ojačati tijelo.

Beograd sa svojim noćnim životom i atmosferom već godinama privlači ljude, koji dolaze na vesele city break vikende. Vrijeme je, da pored već poznatih odlika urbanog Beograda upoznate i ponudu na obalama Dunava i Save. Stari Zemun je grad u gradu, sa zanimljivim gradskim jedrom i krasnim, uredjenim brijegom Dunava – Zemunskim kejem.

Uz cijelu beogradsku obalu su sređene staze za pješake i biciklističke staze, tako da možete odmor preživjeti u šetnji i bicikliranju. Staze vas vode do Ade Ciganlije – šumski sportsko rekreativni centar uz Savsko jezero ili do savskog otoka Ada Medjica, skrivenog kraja ljubitelja rijeka. Tu su naravno i klasične posjete gradu s rijeka ili avanturistične ture, kao što je kajaking oko velikog Ratnog otoka. Zanimljiva je i vožnja sa replikom srednjovijekovne ladje u društvu srbskih vitezova Svibora.

Najveću promjenu na putu k Crnom moru Dunav doživi ispod zidova Golubske tvrđave, gdje se prostorna rijeka sužava i poniče u koritima Karpatskih planina.

Putovanje po džerdapskom kanjonu – najlijepšem i najduljem u Europi – poseban je doživljaj. Tu je sve nevjerojatan doživljaj: kod Golubca je Dunav tako širok, da se suprotna obala jedva vidi, a u koritu “Kazan”, njenu obalu možete dotaknuti rukama.

Pogled s razgledne točke Narodnog parka Džerdap oduzima dah. U kraju Lepenski vir je istoimeno arheološko nalazište – najskrivenija europska kultura i središte umetnosti kamenog doba. Trajanova ploča je priča o nadljudskim naporima Rimljana, da isklesaju put kroz Džerdap. Tu su i ostaci Trajanovog mosta, koji je tisuću godina bio najveći na svijetu. Džerdap je veličanstven prirodni i arheološki park sa slatkim mjestašcima Golubac, Donji Milanovac i Kladovo. Možete ih upoznati ploveći rijekom ili istražujući ih putovanjem vozilom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene