Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražitelji ne sumnjaju

Istraga utvrdila krivnju, S. Koreja prijeti općim ratom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražitelji su u četvrtak objavili kako dokazi nedvojbeno pokazuju da je Sjeverna Koreja ispalila torpedo koji je u ožujku potopio južnokorejski ratni brod usmrtivši 46 mornara.

Predsjednička Plava kuća priopćila je da je južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak pozvao na 'oštru akciju' i za petak sazvao hitan sastanak čelnika snaga sigurnosti. Rezultati dugoočekivane istrage koju je proveo višenacionalni tim stručnjaka pokazuju da je torpedo izazvao snažnu podvodnu eksploziju koja je 26. ožujka razorila brod Cheonan.

Pročitajte i ovo Marinci u Splitu - 4 Nemaju limita Američki mornari u Splitu: "Dođemo i trošimo puno novca na kopnu jer smo dugo na moru, želimo se što više zabaviti" Američki ratni brod u Splitu - 3 podrška nato-u Pogledajte američki ratni brod koji je uplovio u splitsku luku Lora: Dnevnik Nove TV jedini u unutrašnjosti impresivne grdosije

>> Južnokorejci: Sjevernokorejski torpedo potopio korvetu

Pedesetšest mornara spašeno je iz hladnog Sjevernog mora u blizini pomorske granice između dviju Koreja, no 46 ih je poginulo, što je najveći gubitak južnokorejske vojske od završetka trogodišnjeg Korejskog rata 1953. Istražitelji kažu da ostaci pronađeni na mjestu potonuća pokazuju da je torpedo ispaljen iz komunističke Sjeverne Koreje.

S. Koreja prijeti općim ratom

Južna Koreja će u suradnji s međunarodnom zajednicom poduzeti odlučne mjere kako bi Sjeverna Koreja priznala krivnju za potapanje južnokorejske korvete izjavio je Lee Myung Bak nakon što je međunarodna istraga pokazala da je sjevernokorejski torpedo potopio korvetu Cheonan 26. ožujka, pri čemu je poginulo 46 mornara. Sjeverna Koreja je rezultate istrage nazvala neistinama koje je proizvela skupina izdajnika kako bi se postigli određeni politički i vojni ciljevi, prenosi Reuters.

'Naša vojska i narod će na bilo kakvo kažnjavanje ili sankcije odgovoriti raznim oštrim mjerama koje uključuju i opći rat', prenosi službena novinska agencija KCNA reagiranje sjevernokorejske Nacionalne obrambene komisije. Sjedinjene Države su u prvom reagiranju na nalaze istrage priopćile da se radi o 'neprihvatljivom ponašanju koje samo produbljuje izolaciju Sjeverne Koreje'. Napominjući da napad predstavlja izazov miru i sigurnosti, te kršenje sporazuma o primirju, Washington kaže da to samo pojačava odlučnost susjeda da pojačaju suradnju kako bi očuvali stabilnost u regiji.

Kina je preko svoga potpredsjednika vlade Cuija Tiankaija poručila kako se radi o 'nesretnom incidentu', te izrazila nadu da će sve biti riješeno na odgovarajući način kako bi se zaštitila stabilnost Korejskog poluotoka. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je rezultate istrage primio 'teška srca i s velikom zabrinutošću', prenijela je njegova služba za odnose s javnošću. 'Činjenice iznesene u izvješću duboko su zabrinjavajuće. Kao glavni tajnik UN-a on će nastaviti pratiti razvoj zbivanja', dodaje se u priopćenju.

Velika Britanija drži da da će najnoviji razvoj događaja povećati nepovjerenje međunarodne zajednice u Sjevernu Koreju, rekao je ministar vanjskih poslova William Hague. 'Napad ukazuje na potpuno nepoštivanje ljudskih života, predstavlja otvoreno kršenje međunarodnih obveza. Velika Britanija i međunarodni partneri odlučni su zajedno s Republikom Korejom surađivati na razmatranju odgovarajućeg multilateralnog odgovora na ovaj bešćutan čin', naglasio je on. Svoju zabrinutost rezultatima istrage izrazile su i vlade Australije i Japana. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene