Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozitivna strana zatopljenja

Topljenje ledenjaka na Alpama moglo bi otkriti stotine mumificiranih tijela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švicarska policija rekla je da bi tijela mnogih planinara koji su u prošlom stoljeću nestali u Alpama mogla izaći na površinu zbog globalnog zatopljenja koje uzrokuje topljenje ledenjaka.

Švicarska policija prošlog je mjeseca zabilježila povećan broj otkrića ljudskih ostataka, uključujući i tijelo čovjeka kojeg se već 30 godina smatra nestalim.

Pročitajte i ovo Darijo Brzoja, meteorolog Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV - 1 Darijo Brzoja Što se krije iza ljeta u travnju i zašto je ovoliko vruće, objasnio je meteorolog Dnevnika Nove TV Ilustracija Glas građana Što mislite u vrućinama u travnju? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

Spasilački timovi u Saas dolini u Valais kantonu pozvani su u pomoć nakon što su dva penjača koja su se spuštala niz planinu uočila ruku i dvije tenisice kako vire iz ledenjaka.

Spasilačka služba dva je sata izvlačila mumificirano tijelo. Ostaci su u Bern prevezeni helikopterom, gdje su forenzičari pomoću analize DNA identificirali tijelo njemačkog državljanina, rođenog 1943., koji je nestao 11. kolovoza 1987.

Jedan od spasioca rekao je da je pronađeni muškarac nosio cipele koje su "neprikladne" za hod po ledu, što sugerira da se možda poskliznuo i pao u pukotinu u ledenjaku. Oba stopala su se odvojila od tijela što indicira brzinu pada.

Ovaj Nijemac pronađen je samo tjedan dana nakon što je u ledenjaku Tsanfleuron, koji se nalazi u istom kantonu, pronađen švicarski par nestao prije 75 godina. Marcelin i Francine Dumoulin nestali su nakon što su 15. kolovoza 1942. otišli na livadu pomusti svoje krave.

Globalno zatopljenje omogućuje pronalazak tijela nestalih

Švicarski ledenjaci tope se do sada nezabilježenom brzinom. Naime, u proteklih godinu dana izgubili su jedan kubni kilometara volumena i oko 900 milijardi litara vode. Prema istraživanju novina Tagesanzeiger, osam od 10 mjeseci tijekom kojih su ledenjaci izgubili najviše svoga volumena u proteklih 100 godina nalaze se između 2008. i 2017. godine.

Od 1850., kada su ledenjaci pokrivali 1,735 kvadratnih kilometara Švicarske, zaleđeno područje se smanjilo za oko 50 posto, na 890 kvadratnih kilometara.

Valaiska policija očekuje da će zbog globalnog zatopljenja pronaći tijela mnogih nestalih osoba. "To je potpuno jasno", rekao je glasnogovornik policije, Christian Zuber.

"Ledenjaci se tope, stoga je logično da ćemo pronalaziti sve više i više tijela, i dijelova tijela. Očekujemo da ćemo u narednim godinama riješiti mnoge slučajeve nestalih osoba", rekao je Zuber.

Dodao je da popis, na kojem su svi nestali na tom području od 1925., sadrži 306 imena i lokacija. Najmanje 160 alpinista nestalo je na području Mont Blanca, a vjeruje se da se u ledenjaku Morteratsch nalaze tijela 40 planinara.

Zuber je opisao "ogromno olakšanje" zbog mogućnosti da se informacije prenesu obiteljima "koje u protivnom nikada sa 100-postotnom sigurnošću ne bi znale jesu li njihovi voljeni nestali na planini. Napokon, kada je truplo otkriveno, mogu biti apsolutno sigurni", rekao je Guardianu.

Dodao je da je taj osjećaj bio prisutan i ranije ove godine, kada su ženi koja živi u blizini ledenjaka vraćena tijela njenih mrtvih roditelja, Dumoulinsa, koji su nestali kada je ona imala samo četiri godine. "Mi lokalci smo se očito navikli na planine, ali takva otkrića nisu ništa manje emocionalna za ljude koji ovdje žive", rekao je.

Otkrića tijela nestalih postala tipična pojava

Rolf Trachsel, čelnik planinske spasilačke službe u Saas-Feeu, koji je vodio akciju izvlačenja tijela Nijemca, rekao je da je Nijemac otkriven na području koje je puno planinara. "Bilo je vrlo malo snijega, i nije jako strmo. Ima oko pola sata hoda do najbližeg odmorišta."

Iako su se morali boriti s činjenicom da izvlače mrtvaca, rekao je Trachsel, osjećali su olakšanje. "Ako je netko nestao, logika nalaže da će tijelo jednog dana biti pronađeno", rekao je.

"Očito je da je dobro što možemo uložiti trud u pronalazak ljudi, pogotovo nakon 30 godina, i znati koliko je taj čin važan za obitelji nestalih", dodao je Trachsel.

Tijelo je helikopterom prevezeno na Institut za forenzičku medicinu (IRM) na Sveučilištu u Bernu, gdje se i sada nalazi. Christian Jackowski, znanstvenik s IRM-a, rekao je da su otkrića ljudskih ostataka postala tipična pojava tijekom ljetnih mjeseci, pošto se mnogi planinari odluče na izlete na područja prekrivena ledenjacima.

Tijela su obično pronađena na vrhu ledenjaka, ali i na njihovom dnu, rekao je Jackowski. Razina očuvanja tijela ovisi o okolnostima smrti, zbog čega su neka tijela mumificirali Sunce i suh vjetar, a od nekih su ostale samo kosti.

Forenzičari se prilikom identificiranja utrkuju s vremenom

Većina tijela su zatočena u ledu, pukotinama, ili potocima. Većina smrtnih slučajeva posljedice su samoubojstava ili nesretnih slučajeva, ali bilo je i ubojstava.

Neka smrti izazvane su i ratnim sukobima. Iako je Švicarska ostala neutralna tijekom oba svjetska rata, Mont Blanc predstavljao je prvu liniju pri kraju Drugog svjetskog rata, tijekom žestokih borbi između francuskih pobunjenika i njemačke vojske.

U većini slučajeva, forenzičari se prilikom identificiranja tijela utrkuju s vremenom, pošto se tijela, nakon što su izvučena iz leda, brzo počinju raspadati. Dentalni podaci i uzorci DNA-a uspoređuju se s podacima u bazi nestalih osoba kako bi se utvrdio identitet pronađenog tijela.

Od 2000., odmah nakon prijavljivanja nestanka, vlasti u Švicarskoj uzimaju DNA podatke članova obitelji nestalih osoba kako bi povećali mogućnost pronalaska.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene