Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbijanski predsjednik

NIKOLIĆ PRIZNAO "Srbija ne može ispuniti dva uvjeta EU-a"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija želi postati članicom Europske unije, ali postoje dva uvjeta koja ne može ispuniti.

Dva uvjeta koje navodi Tomislav Nikolić, a koja Srbija ne može ispuniti su - da prizna neovisnost Kosova i da bude u svađi sa zemljama s kojima je EU u svađi, prije svega s Rusijom, izjavio je u intervjuu za Al Jazeeru predsjednik Srbije.

Pročitajte i ovo Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti" Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi"

"Prije 16 godina Srbija je počela put ka članstvu u EU, živimo u jedinstvu i s Istokom i sa Zapadom – želimo postati članicom Unije i u tom smislu može se reći da surađujemo više sa Zapadom", rekao je Nikolić u intervjuu za Al Jazeeru na engleskom, čije izvatke u nedjelju prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

Nikolić objašnjava da Srbija ima veliko prijateljstvo i s Istokom - bliske odnose, povijesne, religiozne, jezične veze sa Ruskom Federacijom, a na pitanje zašto, paralelno s članstvom u EU-u, Srbija ne želi u NATO, srbijanski šef države objašnjava kako je to posve druga priča.

"Bili smo napadnuti i bombardirani od NATO-a 1999. godine bez razloga. To je imalo ogromne posljedice, ne samo na našu ekonomiju, već i na stajalište naših građana prema NATO-u. Uvjeren sam da govorim u ime većine građana kada kažem da Srbija nikada neće biti u NATO-u", poručio je Nikolić.

Srbijanski šef države svoja stajališta o NATO-u objašnjava i tvrdnjom da Srbija više nikad nema namjeru ratovati.

"Ako je NATO obrambeni savez, ne trebamo biti članica NATO-a jer Srbiju nitko neće napasti. Okruženi smo članicama NATO-a i nemamo namjeru ikada više ratovati", rekao je predsjednik Srbije, podsjetivši da je Srbija samo tijekom ove godine održala skoro 100 vojnih vježbi s NATO-om, a samo dvije s Rusijom.

Nikolić je rekao kako sebe ne može niti zamisliti kao predsjednika države koja bi se u prikrivenom sukobu svrstala na bilo koju stranu.

"To je bila moja politika na izborima na kojima sam izabran i to će biti moja politika ako se ponovno kandidiram", naglasio je Nikolić, koji još nije službeno istaknuo kandidaturu za predsjedničke izbore u Srbiji u svibnju 2017. godine.

On je, u kontekstu međunarodnih odnosa, ukazao i na različite odnose Rusije i EU-a prema Krimu i Kosovu.

"Problem koji Srbija ima s Kosovom, Ukrajina ima s Krimom - u pogledu Kosova, EU prihvaća njegovu neovisnost, Rusija ne. Kada je riječ o Krimu, Rusija ga prihvaća, a EU je protiv toga", istaknuo je Nikolić.

Komentirajući dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao jednom od ključnih preduvjeta u eurointegracijskom procesu, Nikolić je podsjetio da je dijalog započeo kad je on postao šef države "jer Srbija želi mir, sigurnost i da narod dolje (na Kosovu) živi bolje", ali je ustvrdio kako Bruxelles i Priština "to koriste za promoviranje i učvršćivanje neovisnosti Kosova".

"Mnoge ingerencije koje država Srbija ima mi smo prenijeli na Prištinu, ali oni su istaknuli četiri nova uvjeta, a jedan od njih je granica. Mi to nećemo moći ispuniti", poručio je predsjednik Srbije, uz ocjenu da je Srbija bila najbolji partner u tim trojnim razgovorima.

Komentirajući izbjegličku i migrantsku krizu Nikolić je podsjetio na pohvale koje je Srbija dobila od EU-a, te ponovio ranije poruke državnog vrha da "Srbija ne može postati lijevak kroz koji migranti ulaze, ali ne odlaze dalje".

"Ovo bi moglo prouzročiti veliku nevolju. Izbjeglice ne vide u Srbiji krajnju destinaciju, a u razgovorima s Bruxellesom rekli smo da možemo primiti do 6.000 izbjeglica dok za njih ne bude pronađeno neko rješenje", rekao je Nikolić u intervjuu za TV Al Jazeera čije izvatke prenosi Radio-televizija Srbije. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene