442017
442017
442017
442017
442017

Tomislav Nikolić: Ciljevi Srbije ostaju punopravno članstvo u EU i vojna neutralnost

  • , 01.07.2016., 14:37
  • Autor:
  • komentara

Vanjskopolitički cilj Srbije ostat će punopravno članstvo u Europskoj uniji, potvrdio je u petak srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, naglasivši i stratešku odluku Beograda o vojnoj neutralnosti.

 
 
 
 
Tomislav Nikolić (Foto: AFP)
Tomislav Nikolić (Foto: AFP)

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić je u pozdravnom govoru 5. klasi Visokih studija sigurnosti i obrane te 59. klasi Škole nacionalne obrane, naglasio da će prioriteti srbijanske državne politike ostati borba za mir i stabilnost, uz nepriznavanje jednostrano proglašene neovisnosti Kosova i borbu za očuvanje srpske zajednice i nacionalnog kulturnog i povijesnog nasljeđa na Kosovu, izvijestila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Ocjena srbijanskog šefa države je i da eurointegracijiski proces Srbije neće biti zaustavljen, unatoč nedavnoj odluci Velike Britanije da iziđe iz EU.

"Za analizu je potez Britanije, jednog od zagovornika proširenja, koji istupa iz Unije. Mi u vlastitom interesu nastavljamo uređivati svoju državu po najvišim europskim standardima, a EU neka pokaže želi li nas ili ne", rekao je Nikolić na svečanosti.

"Budu li pred Srbiju postavljani uvjeti priznavanja neovisnosti takozvane države Kosovo ili prestanak sprječavanja ili ometanja ulaska te kvazi tvorevine u međunarodne institucije, to će za našu zemlju značiti da je ne žele kao punopravnu članicu EU", prenosi RTS poruke srbijanskog predsjednika.

Nikolić, koji je po Ustavu i vrhovni zapovjednik oružanih snaga, istaknuo je i da "Srbija ostaje vojno neutralna i koristi najbolje prakse i iskustva sa Zapada i s Istoka".

"Neutralnost podrazumijeva izbalansiran odnos i suradnju, a ne uključivanje niti u jedan vojni savez", naglasio je srbijanski predsjednik. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se