Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strateška odluka Beograda

Tomislav Nikolić: Ciljevi Srbije ostaju punopravno članstvo u EU i vojna neutralnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vanjskopolitički cilj Srbije ostat će punopravno članstvo u Europskoj uniji, potvrdio je u petak srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, naglasivši i stratešku odluku Beograda o vojnoj neutralnosti.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić je u pozdravnom govoru 5. klasi Visokih studija sigurnosti i obrane te 59. klasi Škole nacionalne obrane, naglasio da će prioriteti srbijanske državne politike ostati borba za mir i stabilnost, uz nepriznavanje jednostrano proglašene neovisnosti Kosova i borbu za očuvanje srpske zajednice i nacionalnog kulturnog i povijesnog nasljeđa na Kosovu, izvijestila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Pročitajte i ovo Ilustracija istražuje se nesreća Tragedija na vojnoj vježbi u susjedstvu: Iz kanala izvučeno tijelo stradalog dočasnika, drugi vojnik na intenzivnoj Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran"

Ocjena srbijanskog šefa države je i da eurointegracijiski proces Srbije neće biti zaustavljen, unatoč nedavnoj odluci Velike Britanije da iziđe iz EU.

"Za analizu je potez Britanije, jednog od zagovornika proširenja, koji istupa iz Unije. Mi u vlastitom interesu nastavljamo uređivati svoju državu po najvišim europskim standardima, a EU neka pokaže želi li nas ili ne", rekao je Nikolić na svečanosti.

"Budu li pred Srbiju postavljani uvjeti priznavanja neovisnosti takozvane države Kosovo ili prestanak sprječavanja ili ometanja ulaska te kvazi tvorevine u međunarodne institucije, to će za našu zemlju značiti da je ne žele kao punopravnu članicu EU", prenosi RTS poruke srbijanskog predsjednika.

Nikolić, koji je po Ustavu i vrhovni zapovjednik oružanih snaga, istaknuo je i da "Srbija ostaje vojno neutralna i koristi najbolje prakse i iskustva sa Zapada i s Istoka".

"Neutralnost podrazumijeva izbalansiran odnos i suradnju, a ne uključivanje niti u jedan vojni savez", naglasio je srbijanski predsjednik. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene