Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počelo suđenje

'Tolimir pazio da ubilačka operacija odradi svoj zli posao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
UN-ov tužitelj otvorio je suđenje za genocid generalu vojske bosanskih Srba Zdravku Tolimiru pred Haškim sudom optuživši ga da je nadzirao pogubljenje i ukop tisuća Muslimana na vrhuncu rata u Bosni i Hercegovini.

Tolimir  je bio glavni obavještajni časnik i suradnik od povjerenja Ratka Mladića te je jedan od najviših časnika kojima se sudi na Međunarodnom sudu za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. Njegov će slučaj ujedno biti posljednji koji je počeo na sudu ukoliko se Mladić, ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba, ili drugi odbjegli optuženik Goran Hadžić, vođa pobunjenih hrvatskih Srba u istočnoj Slavoniji, ne uhite i izruče sudu. Tolimir se izjasnio nevinim i sam vodi svoju obranu.

Pročitajte i ovo Veće cijene cigareta i žestokih pića (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Dvije milijarde kuna u proračunu Većim cijenama cigareta i žestokih pića nije zadovoljan ni ministar: Predviđa se povećanje od 50 posto \"Treba mi u Zadru\" (Foto: Dnevnik.hr) - 1 "TREBA MI U ZADRU" Kad jedan čovjek čini veliku razliku: Stanovnici otoka kod Zadra ovu će zimu prebroditi puno lakše no dosad

Tužitelj Nelson Thayer je rekao da je Tolimir bio jedna od ključnih osoba u provedbi pokolja 1995. u Srebrenici i Žepi. Tolimir je sudjelovao ‘pazeći da ubilačka operacija odradi svoj zli posao dok se ne ispali posljednji metak i posljednje tijelo ne zakopa’, rekao je Thayer u uvodnoj riječi. ‘On je pomagao, nadgledao i davao dopuštenje za organizaciju egzekucije i pokapanje tisuće muškraca i dječaka bosanskih muslimana’, rekao je tužitelj. Cilj je bio istjerati muslimansko i hrvatsko stanovništvo iz regije kako bi se stvorila ‘jednoetnička država’, rekao je Thayer. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene