Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Toliko su moćniji od nas

Svjetska prijestolnica upaljača ima jači BDP od čitave Hrvatske

Wenzhou (Foto: Google Maps)
Wenzhou (Foto: Google Maps) Foto: Google Maps
Svesti monstruozno vezliku ekonomiju Kine u nama razumljive okvire iznimno je težak zadatak. Ipak, da bismo, barem mi u Hrvatskoj, shvatili koliko je zapravo moćna kineska ekonomija, uzet ćemo za primjer samo jedan kineski grad i u sporediti ga s čitavom Hrvatskom, u ekonomskom smislu.

Desetine gradova u Kini, kad ih usporedite s dobrim dijelom država svijeta, nadmašuju ih u ekonomskom smilu. Za veliku većinu tih gradova nikad niste niti čuli pa tako niti za grad Wenzhou na jugoistoku Kine, koji je jedan od 35 kineskih gradova, čija lokalna ekonomija premašuje ekonomiju nekih od svjetskih država, uključujući i država sa statusom poželjnim za život u njima.

Pročitajte i ovo Filipinski ratni brod Odnosi su na prekretnici Proključalo na Dalekom istoku, SAD je spreman intervenirati: "Nitko nas neće pokoriti, odgovorit ćemo na napade" Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a

Wenzhou (Foto: Google Maps) Inforgrafika 35 kineskih gradova čije lokalne ekonomije nadmašuju one svjetskih zemalja (Foto: Visual Capitalist) Foto: Visual Capitalist Zašto spominjemo Wenzhou? Razlog je jednostavan, jer BDP tog grada, koji iznosi 131 milijardu dolara, prema analizi Visual Capitalista, premašuje hrvatski BDP.

Grad Wenzhou prijestolnica je istoimene prefekture u Kini. Grad broji 3.039.500 stanovnika prema popisu stanovništva iz 2010. godine. Wenzhou prevedeno s kineskog znači "blagu i ugodnu zemlju", a ime je dobio po upravo takvoj klimi, koja niti je prevruća ljeti, niti prehladna zimi.

Wengzhou je lučki grad smješten u planinskom području, koji je svjetski poznat po emigrantima, koji iz Kine odlaze u Europu i SAD. Te emigrante prati reputacija poduzetnika koji u stranim zemljama otvaraju kineske restorane i kineske dućane. Kinezi iz tog grada i prefekture čine velik broj etničke populacije Kineza u Italiji, Francuskoj i Španjolskoj.

Wenzhou je vodeći svjetski proizvođač upaljača, a ugradu se nalazi čak 500 tvrtki koji se bave tom vrstom proizvodnje.

Jedan od 35

Navedeni grad samo je jedan od 35 primjera kineskih gradova čije lokalne ekonomije nadmašuju ekonomije zemalja diljem svijeta. To se najbolje može vidjeti u priloženim infografikama.

Ipak samo da istaknemo neke primjere, poput Šangaja koji s 810 milijardi dolara BDP-a ima ekonomiju jaču od Filipina, Pekinga koji sa 664 milijarde dolara ima jaču ekonomiju od Ujedinjenih Arapskih Emirata, Gunagzhoua koji s 524 milijarde dolara BDP-a ima jaču ekonomiju od Švicarske te Shenzhena koji s 491 milijardom dolara BDP-a ima jaču ekonomiju od Švedske. Navedeni gradovi su prva četiri na popisu njih 35.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene