Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nešto je u zraku'

Amerikanci truju svoje vojnike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki vojnici koji se vraćaju iz Iraka i Afganistana boluju od bolesti nepovezanih s ranjavanjima od metaka i eksplozija bombi ili stresom. Oni vjeruju da ih je zarazilo nešto u zraku.

Američka vojska je u Afganistanu i Iraku spalila tone otpada od početka rata. Međutim, to nisu uobičajena smetlišta. Zovu ih gorućim rupama, a one su ogromne, veličine nekoliko nogometnih igrališta Na tim posebnim smetlištima pale sve, od plastike do baterija, računala i boje, pa čak i dijelove ljudskog tijela.

Pročitajte i ovo Ilustracija Broj oboljelih raste WHO poslao ozbiljno upozorenje o širenju zarazne bolesti: Može biti smrtonosna, ali se može spriječiti Slika nije dostupna evakuirana iz kabula Sjećate li se bebe koju su vojnici podizali preko bodljikave žice u Kabulu? Pogledajte gdje je danas

Što se spaljuje u gorućim rupama? Sve! Od plastike i stripora to računala i boje. Čak i dijelovi ljudskih tijela: Sve se to natrpa u rupu i najčešće potpaljuje gorivom za mlazne avione Gust i zagušljujući dim nadvijao se danima iznad američkih baza, a vojnici su se žalili na smrad tih potencijalno otrovnih oblaka. I sada, kada se vraćaju svojim kućama vojnici vide da su njihove bitke daleko od kraja, jer mnogi krive spomenuti dim za bolesti pluća i druge bolesti, uključujući rak. Stotine njih je podnijelo tužbu. Okrivljenik je tvrtka Kelogg Brown and Root, koju je vojska bila zadužila za spaljivanje smeća.

Najveća rupa za spaljivanje nalazila se kraj Bagdada, u zračnoj bazi Balad. Zatvorena je prošle jeseni. To je tranzitna zona za tisuće vojnika koji dolaze u Irak. Umirovljeni poručnik Colonel Darrin Curtis, inženjer bioekologije, svjedok je onog što se odvijalo u Baladu. Spomenuo je da su se vojnici često žalili. Rekao je da je upozoravao na opasne satojke koji mogu uzrokovati dugoročna zdravstvena oboljenja. Ta upozorenja bila su ignorirana, a Curtis nije bio jedini koji je upozoravao. Liječnici koji proučavaju ove slučajeve vjeruju da će se zbog gorućih rupa pojaviti još tisuće oboljelih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene