Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Navodno regrutirao džihadiste

Tko je Srbin kod kojeg je navodno živio osumnjičenik za napad na Berlin?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka policija izvjestila je da je ubojica iz Berlina neko vrijeme stanovao kod Bobana S. (36), Srbina iz Njemačke koji je bio zadužen za regrutiranje džihadista za ISIS u Dortmundu. Stoga se sumnja da je Boban S. možda umiješan i u napad na berlinskom sajmu, javio je u srijedu Blic.

Boban S. opasni je islamistički agitator iz Dortmunda koji je uhićen u studenom, piše u četvrtak Deutsche Welle

Pročitajte i ovo Ilustracija U Siriji Ubijen osnivač Al-Nusre: Najprije ga je pozdravio, a onda... Teroristički napad u Moskvi Izvori otkrivaju Iran je također upozorio Rusiju na sigurnosnu prijetnju uoči napada u Moskvi

Službe i policija su duže vremena imale u fokusu Bobana S. (36) iz Dortmunda, tvrdi DW, koji je jednom već bio uhićen zbog pomaganja Islamskoj državi i slovi za opasnog islamističkog agitatora. Mediji navode kako "njemački Srbin" ima putovnice i Srbije i Njemačke, a ponegdje piše i da je preobraćenik na islam.

U sklopu akcije pomagača ISIL-a, Boban S. navodno je vrbovao mlade muslimane i pomogao im da stignu do Sirije ili Iraka gdje bi se pridružili džihadistima, piše DW koji je o njemu tekst objavio nakon uhićenja u studenom.

Prema izjavama njegovih prijatelja, Boban S. nije nimalo bezazlen. U stanu, koji pripada Bobanovoj djevojci, do prvog policijskog pretresa, navodno su se redovno održavali sastanci s istomišljenicima. Kako tvrdi DW uvijek bi se četvrtkom okupljali odvojeno ili muškarci dugih brada ili potpuno prekrivene žene.

Svjedoci tvrde kako je par do prije četiri godine bio potpuno normalan, a katkad je organizirao i kućne zabave i druženja. Tada je najednom sve prestalo, a pola godine kasnije susjedi su sreli djevojku potpuno prekrivenu nikabom. Navodno je Boban S. tražio da ga zovu Abdurahman, a pod tim imenom, pišu mediji, nastupao i kao propovjednik u jednoj prostoriji za molitve koji je vodio u sjevernom dijelu Dortmunda.

Podsjetimo, ured saveznog tužitelja izdao je žurnu potjernicu za Anisom Amrijem, 24-godišnjakom rođenom u Tunisu, kojeg povezuju s napadom na božićnom sajmu u Berlinu koji se dogodio u ponedjeljak. Policija je za informacije o osumnjičenom ponudila nagradu do 100 tisuća eura.

Anis Amri je visok 178 centimetara težak oko 75 kilograma, ima crnu kosu i smeđe oči. Pozivaju građane da, ukoliko uoče Amrija, obavijeste policiju te da se ne dovode u opasnost jer bi osumnjičenik mogao biti nasilan i naoružan.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene