Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ISPITAO GA FBI

Tko je terorist koji je ubio 8 ljudi u središtu New Yorka: Oženio Uzbekistanku u SAD-u, registrirao dvije tvrtke, vozio za Uber...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sayfullo Habibullaevic Saipov kamionetom je u utorak središtu New Yorka ubio osmero ljudi. U bolnici su ga ispitali istražitelji FBI-ja s kojima je "donekle surađivao". Pretpostavlja se da je djelovao sam.

Uzbekistanac Sayfullo Habibullaevic Saipov, 29-godišnjak koji je u utorak u središtu New Yorka kamionetom ubio osmero ljudi, u SAD je legalno uselio 2010. godine. 

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati" Auto nakon požara u New Yorku Imaju razloga za to VIDEO Dvije osobe poginule, pet ozlijeđenih u prometnoj nesreći: Zbog jednog razloga policija sumnja na terorizam

Tu je činjenicu iskoristio američki predsjednik Donald Trump, koji od početka svog mandata pokušava otežati useljavanje u SAD, a opasnost od terorizma bio mu je i dosad glavni adut.

"Naredio sam Ministarstvu domovinske sigurnosti da pojača naš ionako drastičan program provjere ulazaka u zemlju. U redu je biti politički korektan, ali ne u ovom slučaju!", poručio je Trump na Twitteru.

 Prema dosad objavljenim informacijama Saipov je radikaliziran u Americi, što je potvrdio Andrey Cuomo, njujorški guverner. Cuomo je rekao da se Saipov u Americi informirao o IS-u i radikalnoj islamskoj taktici. "Još nemamo dokaza da je u pitanju zavjera. Dosadašnji dokazi upućuju na to da je riječ o izoliranom incidentu te da je napadač djelovao sam", rekao je Cuomo. 

U unajmljenom kamionetu kojim je počinio napad pronađena je njegova poruka napisana na engleskom jeziku u kojoj stoji da je napad počinio u ime ISIS-a. 

Zasad se zna da je Saipov jedno vrijeme živio u Tampi na Floridi, potom u državi Ohio, a posljednjih šest mjeseci u New Jerseyju te je radio kao vozač Ubera. Iz te kompanije su potvrdili da se korisnici koje je vozio na njega nisu nikad požalili. 

Nakon što su ga policajci ranili u trbuh, Saipov je prevezen u bolnicu gdje je podvrgnut operaciji. Objavljeno je i da su ga tijekom noći ispitali istražitelji FBI-ja te da je tom prilikom bio "donekle surađivao".

Saipov se u SAD-u i oženio 25. ožujka 2013. za Nozimu Odilovu, koja je također iz Uzbekistana. Njegova je supruga tada imala 19 godina, a vjenčali su se u državi Ohio, objavio je CNN, pozivajući se na neimenovane izvore. 

U toj je državi Saipov registrirao dvije kompanije, 2011. godine Sayf Motors Inc te dvije godine kasnije Bright Auto LLC. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene