Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Retrospektiva slučaja

Tko je Darko Šarić, najtraženiji balkanski narkobos?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Narkobos Darko Šarić napokon je uhićen te je već doveden u Beograd. Taj najtraženiji blakanski kriminalac prvi put je uhićen još kao maloljetnik, a svjetskim medijima postao je poznat nakon zapljene više tona kokaina.

Šef narko mafije čije je uhićenje nekoliko puta najavljivano, u medijima se prvi put pojavljuje u listopadu 2009., kad su svjetske agencije prenijele da je urugvajska policija zaplijenila 2,8 tona kokaina na jahti "Maui", pod britanskom zastavom, u luci Santiago Vasquez, 25 kilometara zapadno od Montevidea.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Muke u zatvoru Skidaju ga golog dva puta dnevno, ne može zadovoljiti seksualne potrebe Slika nije dostupna Pranje novca VELIKA ISTRAGA Gdje je klan srpskog narkobosa trošio milijune?

Tom prilikom uhićene su dvije osobe, Urugvajac i Srbin, koji su pokušali kokain s jahte prebaciti na prekooceanski brod, čija je krajnja destinacija bila zapadna Europa. Droga je pronađena u okviru zajedničke akcije "Balkanski ratnik", američke agenicije DEA, srpske BIA i policije Urugvaja. Paralelno, beogradska policija uhitila je pripadnike Šarićeve grupe, koji su se zatekli u Srbiji, piše Tanjug a prenosi B92.

Srbija: Uhićen najtraženiji balkanski narkobos Darko Šarić

U siječnju 2010. za Darkom Šarićem raspisana je međunarodna tjeralica. Podgorička Pobjeda 25. siječnja 2010. piše, pozivajući se na neimenovane izvore iz policije, da je Darko Šarić posljednji put viđen u Pljevljima, deset dana ranije. Otad je napustio je Crnu Goru, i gubi mu se svaki trag.

Miloš Oparnica, šef Nacionalnog ureda Interpola u Srbiji, objavio je 15. veljače 2010., tijekom gostovanja na B92, da se policija počela baviti Darkom Šarićem još 2000. godine zbog pranja novca, što je vjerovatno bio početak raspetljavanja čitavog slučaja. U veljači 2010. iz Uprave policije Crne Gore priopćeno je da je Šarić, osumnjičen u Srbiji za krijumčarenje kokaina, napustio teritorij Crne Gore ilegalno, nekoliko dana prije nego što je crnogorskom uredu Interpola dostavljena međunarodna potjernica.

Tužiteljstvo za organizirani kriminal Srbije podiglo je 13. travnja 2010. optužnicu protiv Šarićeve grupe. Dan poslije, državni tajnik Ministarstva pravde, Slobodan Homen, izjavio je da je cilj borbe protiv narko-klana Darka Šarića i ostalih kriminalnih skupina, otkrivanje njihovih veza sa pojedinim državnim dužnosnicima iz javnih tvrtki, kao i nositeljima državnih funkcija. Prema Homenu, brojni bivši političari postali su usjpešni biznismeni i to odmah nakon što su napustili politiku.

Kao prvi korak naveo je provjeru protoka novca u tvrtki "Maestral turs", koja je oduzeta od skupine Darka Šarića. Prema Homenu "Maestral turs" je, između ostalog, vlasnik dva hotela u Novom Sadu "Vojvodine" i "Putnika", a hoteli u Vojvodini su kupovani preko tvrtke "Palić". Homen je isto tako rekao da su financijski uspon, poslovi s drogom i moć Šarića evidentni od 2004. do 2009., te da u tih pet godina treba tražiti ljude s vlasti koji su im pomagali, ako je riječ o pranju novca.

Pri utvrđivanju tko ih je štitio postoje tri pravca istrage - državni dužnosnici, političke stranke i operativci MUP-a, smatrao je Homen. Beogradski Blic u travnju iste godine piše da je Darko Šarić, optužen za krijumčarenje velike količine kokaina tijekom 2009. godine, surađivao i sa Zvezdanom Terzićem, bivšim predsjednikom Nogometnog saveza Srbije, za kojim je raspisana tjeralica zbog nezakonitih transfera četiri nogometaša. Blic je tada pisao kako su sastanci Šarića i Terzića održani u jednom od najelitnijih hotela na Crnogorskom primorju.

Beogradski list Press je u svibnju 2010. pisao da su Šarić i članovi njegovog klana napravili početkom 2010. godine plan za likvidaciju najviših državnih dužnosnika Srbije, operativaca policije i BIA, za što je pripremljen novac od 30 milijuna eura, kojim su se trebale financirati akcije na prikupljanju informacija o osobama koje rade na akciji "Balkanski ratnik", zatim zastrašivanja, pripreme i, konačno, izvršenja ubojstava. Do ovih podataka došli su operativci srpske policije i službi službi.

Specijalni tužitelj Miljko Radisavljević podigao je 6. kolovoza 2010. novu optužnicu protiv Šarića i još osam osoba zbog pranja više od 20 milijuna eura od prodaje kokaina. Radosavljević je izjavio da je zakonski predviđena kazna za pranje novca u tom obimu, između dvije i 12 godina zatvora. Tužitelj je istaknuo da je novac od droge uložen u kupovinu poljoprivrednih dobara i hotela u Vojvodini, kao i u drugim privatizacijama u Srbiji.

Prema navodima medija, Šarić je kupovinom i privatizacijom tvrtki oprao više od 4,3 milijuna eura i više od 200 milijuna dinara, što je ukupno više od šest milijuna eura. Radi se o novcu koji je uložen u privatizaciju i financiranje hotela "Putnik" i "Vojvodina" i tvrtke "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice. Mediji su pisali i da je glavni Šarićev suradnik za osnivanje i upravljanje off-shore kompanijama bio Predrag Milosavljević, koji je kao financijski stručnjak bio angažiran u Šarićevoj tvrtki "Municipijum S".

Krajem kolovoza 2010. nekadašnji šef "Hipo Alpe Adria" banke Tilo Berlin, koji je upravljao tom bankom od 2007. do 2009., u vreme kada je vlasnik bila njemačka "Bayern LB", izjavio je da ne poznaje Darka Šarića. Njega je prethodno bečki dnevnik Östereich optužio da je omogućio Šariću da preko Hypo banke "opere" 100 milijuna eura.

Isti list je pisao da je ta banka oprala 100 milijuna, pozivajući se na interni protokol i istragu srpskih vlasti, u koje su navodno imali uvid, prema kojima je Šarić preko off-shore tvrtki uložio oko 100 milijuna eura na račune Hypo banke, pretežno u Lihtenštajnu, a paralelno je dobio kredit u visini od 81,56 milijuna eura od Hypo group Netherlands coorporate finance, a sestrinska tvrtka Hypo Alpe Adria international AG odobrila mu je kredit u visini od 17,9 milijuna eura. Te kreditne linije su se, navodno, ulile na račun tvrtke Block 67 Associates, koje je gradilo kompleks stanova "Belvile" u Beogradu.

U listopadu 2010. u Crnoj Gori je, na osnovu talijanske poternice, uhićen brat Duško Šrić, Darkov brat. Potjernica ga tereti da je u Italiji bio organizator grupe koja je u u toj zemlji preprodavala kokain. Krajem listopada 2011. Specijalno tužiteljstvo podiglo je petu po redu optužnicu protiv Šarića i njegovih najbližih suradnika.

Suđenje Šariću i njegovoj grupi zbog krijumčarenja više od dvije tone kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Europu 9. svibnja 2012., na Specijalnom sudu u Beogradu, formalno je počelo prema odredbama novog Zakona o kaznenom postupku. Veliki dio imovine privremeno im je zapljenjen po Zakonu o oduzimanju imovine stečene kaznenim djelom, kojom će državni organi upravljati do okončanja kaznenih postupaka koji su u tijeku protiv njih.

Tužiteljstvo za organizirani kriminal podiglo je ukupno pet optužnica protiv Darka Šarića, zbog trgovine narkoticima i zbog pranja novca. Sadašnji predsjednik Vlade Srbije i tadašnji ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić izjavio je 10. siječnja 2013. da se steže obruč oko odbjeglog narkobosa Darka Šarića, kao i da će sljedeći korak biti njegovo uhićenje.

Prema navodima Interpola, postoje osnove da se "osoba koje može biti Šarić i koja je slična njemu" nalazi u Južnoafričkoj Republici, ali razjašnjenja od Interpola te zemlje nije bilo. Prema tvrdnjma južnoafričkog novinara Johna Rastena, iz ljeta 2012., Šarić je 2007. godine sebi osigurao novi identitet u Južnoafričkoj Republici, gdje je upisan u matične knjige rođenih kao Južnoafrikanac s mjestom rođenja u Stelenbushu, provincija Zapadni Cape. Prema pisanju beogradskog Blica od 24. veljača 2014., Bezbednosno informativna agencije obavestila je američku DEA da postoji krtica u srpskoj policiji, nakon propale policijske akcije zapljene droge klana odbjeglog narkobosa Darka Šarića u svibnju 2009. godine.

Tad je sve bilo spremno za realizaciju akcije zapljene droge klana Darka Šarica i Rodoljuba Radulovića, zvanog Miša Banana. Postojala je informacija da se tona kokaina trebala prebaciti Radulovićevim brodovima. Međutim, policijska akcija je propala. Kasnije je utvrđeno da je informacija procurila iz MUP-a Srbije. Specijalni sud u Beogradu izrekao je 26. veljače 2014. mjeru oduzimanja putovnice odvjetniku iz Novog Sada Radovanu Štrbcu, koji se sumnjiči da je pripadnicima Šarićevog klana prenosio policijske informacije o praćenju i prisluškivanju, koje je dobivao od Branka Lazarevića, tadašnjeg šefa kabineta Ivice Dačića.

Štrbcu se pred Specijalnim sudom sudi zbog optužbi da je prao novac za Darka Šarića "zarađen" prodajom kokaina iz Južne Amerike, tako što je kupovao tvrtke i poljoprivredna gospodarstva po Vojvodini. On je međutim tvrdio da je tvrtke kupovao za sebe, a ne za Šarića, kao i da se njegovim imenom služio zbog autoriteta.

Darko Šarić rođen je 21. listopada 1970. Čak šest puta je bio osuđivan presudama Općinskog suda u Pljevljima zbog pet različitih krivičnih djela, ugrožavanje sigurnosti na radu iz nehaja, uništenje aparata u rudnicima ili drugim građevinskim preduzećima, uništenje poslovnih i stambenih prostorija, pronevjeru i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materijala.

Prvi put je osuđen kao maloljetnik 1988., kada mu je izrečena odgojna mjera pojačanog nadzora roditelja. Sljedeći put je osuđen 1992. na uvjetnu kaznu, treći put 1994. na kaznu od četiri godine zatvora. Tu kaznu nije odležao do kraja, jer je već 1996. ponovno osuđen na kaznu od četiri mjeseca zatvora. Već dvije godine kasnije, 3. rujna 1998. je osuđen na kaznu od dva mjeseca, a poslije tri mjeseca, 31. prosinca iste godine, osuđen je na kaznu od tri mjeseca zatvora.

Šarić je 2005. godine dobio državljanstvo Srbije, srpsku putovnicu i osobnu iskaznicu, što je, prema najavama srpskih dužnosnika, predmet istrage.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene