Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubijen iz jurećeg automobila

Tko je bio Oliver Ivanović?

Oliver Ivanović (Foto: Wikipedia)
Oliver Ivanović (Foto: Wikipedia) Foto: Wikipedia
Ubijeni srbijanski političar s Kosova, Oliver Ivanović, bio je svestrana osoba, a školovanje ga je tijekom karijere navelo i put Zagreba.

Oliver Ivanović bio je jedan od vođa kosovskih Srba i nekadašnji zastupnik u Skupštini Kosova koji je predvodio zastupničku skupinu Povratak. Rođen je 1. travnja 1953. godine u selu Rznić kod Dečana, osnovnu i strojarsko-tehničku školu završio u Kosovskoj Mitrovici. Studirao je Vojnu akademiju u Zagrebu, ali je odustao poslije tri godine i diplomirao strojarstvo i ekonomiju fakultetu.

Pročitajte i ovo Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: AFP) Stigao i odgovor iz Beograda "U toj borbi Srbija neće izgubiti": Pred sud izvedena trojica Srba osumnjičena za povezanost s ubojstvom Ivanovića Aleksandar Vučić na Kosovu (Foto: AFP) Posjet Srbima na Kosovu Vučićeve 3 poruke za Srbe i jedna za Albance: "Mi ćemo sačekati..."

U Zagrebu je započeo ozbiljno treniranje karatea za vrijeme studija. Vrlo brzo postaje karate instruktor. Nakon tri godine studija, napušta zagrebačku vojnu akademiju, nakon što mu je utvrđeno da ima urođeni oštećen vid. Vraća se na Kosovo i pohađa i uspješno završava Strojarski fakultet u Mitrovici, ogranak Sveučilišta u Prištini. Naknadno i apsolvira na Ekonomskom fakultetu u Prištini.

Nastavlja paralelno sa svojim studijima i profesionalno usavršavanje svoje borilačke vještine, dobiva nove pojase, i dostiže vrhunac kada osvojivši prvenstvo u karate takmičenju Kosova. Postigao je i određeni međunarodni ugled, postavši počasni međunarodni karate sudac, što dovodi do usavršavanja njegovog poznavanja stranih jezika. Govorio je engleski, albanski i talijanski jezik.

Važio je za umjerenog političara koji uživao ugled međunarodne zajednice, a 1999. godine, kada je formirano Srpsko nacionalno vijeće, Ivanović je postao predsjednik njegovog izvršnog odbora za sjeverno Kosovo. Sa tog mjesta smjenjen je 2001. godine. Od 2008. bio je državni tajnik u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Oliver Ivanović je prije tri godine uhićen i više od dvije godine proveo je u pritvoru zbog navodnog ratnog zločina. Pušten je da se brani sa slobode u travnju prošle godine, a u srpnju mu je zapaljen automobil u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Bio je oženjen i otac tri sina.

Oliver Ivanović ubijen je 16. siječnja 2018. godine iz jurećeg automobila u Kosovskoj Mitrovici. (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene