Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporazum o arbitraži stupio na snagu

Tko će se boriti za granicu između Hrvatske i Slovenije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arbitražni sporazum o hrvatsko-slovenskoj granici od danas je međunarodnopravno obvezujući za obje države.

Prošli četvrtak države su razmijenile diplomatske note o ratifikaciji sporazuma, kojeg su slovenski premijer Borut Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor potpisali 4. studenog prošle godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put" Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati"

Slovenska vlada je odabrala ekipu pravnika za proces arbitraže, ali s imenima ne žele izlaziti u javnost. 'To su najbolji među najboljima u ovom trenutku. Imamo i četiri stranca', prokomentirao je Pahor. Među njima su Simona Drenik iz slovenskog ministarstva vanjskih poslova, te Allain Pellet, francuski stručnjak za međunarodno pravo.

>> Sporazum o arbitraži u ponedjeljak stupa na snagu

Prema neslužbenim informacijama hrvatsku ekipu trebao bi predvoditi međunarodni pravnik Budislav Vukas, piše 24ur.com. Početak arbitraže je povezan s hrvatskim zaključivanjem pristupnih pregovora Europskoj Uniji, što bi se trebalo dogoditi u drugoj polovici iduće godine. Nakon toga države će imati 30 dana za određivanje arbitra i godinu dana za pripremu memoranduma.

Slovenija zadovoljna

Glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic ocijenio je da stupanjem na snagu arbitražnog sporazuma odnosi Slovenije i Hrvatske ulaze u novo razdoblje.

'Stupanjem na snagu arbitražnog sporazuma počinju i formalne pripreme za arbitražni postupak', rekao je Balažic na konferenciji za novinare u Ljubljani. Njegova najveća vrijednost je što rješava dugogodišnji spor i što je uspostavio veliko povjerenje između dviju država, ocijenio je Balažic.

Dodao je da se Slovenija unaprijed veseli partnerstvu s Hrvatskom kao budućom članicom Europske unije. (Hina/ A.V.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene