Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogađa zdravu djecu između 5 i 15

Tisuću djece u Ugandi je umrlo od tajnovite bolesti 'kljucanja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Misteriozna bolest pogađa zdravu djecu staru između pet i 15 godina, kažu liječnici. Lijek zasada me postoji, a prognoze su dosta loše, odnosno bolest je smrtonosna.

Više od tisuću djece u Ugandi je od ljeta ove godine oboljelo od zasada misteriozne bolesti. Riječ je o 'bolesti kimanja glave' koja pogađa zdravu djecu staru između pet i 15 godina. Lijek zasada me postoji, a prognoze su loše, odnosno bolest je smrtonosna.

Pročitajte i ovo Ilustracija, ubod komarca Zapadna Australija Širi se smrtonosna bolest: Zdravstvena organizacija izdala upozorenje putnicima i lokalnom stanovništvu Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti"

Djeca najprije imaju problema s koncentracijom, a onda se javlja karakteristično nekontrolirano kimanje glavom i to obično za vrijeme jela. S vremenom djeca počinju zaostajati u rastu i pokazuju znakove mentalne hendikepiranosti.

'Nema izvještaja da se neko dijete od ove bolesti oporavilo, ali ima izvještaja da djeca od nje umiru', rekla je Jennifer L. Foltz iz Službe za informiranje o epidemijama. Liječnici kažu kako zasad znaju da je riječ o neurološkoj bolesti. Neki od njih pretpostavljaju da bi bolest mogla imati veze s parazitom onchocerca volvulus koji između ostalog uzrokuje i sljepoću.

Bolest se prvi put, prema službenim podacima, pojavila 1980. u Sudanu, a navodno je prvi put zabilježena još 1962. u Tanzaniji. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene