Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DIM 700 METARA

Tisuće stanovnika Balija bježe zbog straha od erupcije vulkana

Vulkan na Baliju (Foto: AFP)
Vulkan na Baliju (Foto: AFP) Foto: Afp
Tisuće stanovnika koji žive u blizini vulkana koji ključa nad turističkim otokom Balijem pobjegle su iz svojih kuća u srijedu u strahu od erupcije, prve nakon više od 50 godina, objavile su indonezijske vlasti.

Smještena na oko 75 kilometara od glavnih turističkih destinacija Kute i Seminyaka, planina Agung izbacila je dim do 700 metara iznad svojeg vrha koji se nalazi na malo više od 3000 metara visine.

Pročitajte i ovo Plava laguna Situacija je ozbiljna Evakuirana Plava laguna: Pripremaju se za novu erupciju vulkana Vulkan Agung na Baliju (Foto: AFP) svjetleća lava u krateru Oblak pepela iznad Balija: Zbog erupcije vulkana otkazani brojni letovi na poznatom turističkom otoku

Oko 30.000 stanovnika Karangasema, uključujući one koji su već pobjegli iz okruga najbližeg vulkanu u prethodnoj uzbuni u rujnu, napustilo je kuće, rekao je lokalni dužnosnik.

Prethodna erupcija vulkana Agung zabilježena je 1963. godine. Vulkan je izbacio pepeo do Džakarte, udaljene oko 1000 kilometara. U nekoliko erupcija bilo je tada gotovo 1600 mrtvih.

U srijedu je direktor Centra za vulkanologiju i upravljanje geološkim opasnostima pozvao stanovništvo da ostane mirno, ističući da razina uzbune nije promijenjena. Porasla je na maksimalnu razinu krajem rujna, a krajem listopada spuštena za jedan stupanj. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene