Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Abas opetovao da se neće kandidirati

Tisuće na komemoraciji Arafatu poduprle Abasa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Masovna komemoracija na petu obljetnicu smrti palestinskog vođe Jasera Arafata prerasla je u iskazivanje potpore palestinskome predsjedniku Mahmudu Abasu koji je prošli tjedan objavio da se neće kandidirati za predsjedničke izbore.

'Krvlju ćemo se žrtvovati za Abu Mazena' (nadimak predsjednika Abasa), izvikivale su tisuće njegovih pristaša na središnjoj komemoraciji u Ramali na Zapadnoj obali, uz zastave i fotografije Arafata i Abasa. Iako su govornici, članovi Abasove stranke Fataha, pozivali predsjednika neka se ipak natječe za drugi predsjednički mandat 24. siječnja, on je opetovao da se neće kandidirati i poručio da će donijeti 'druge odluke' ovisno o razvoju događaja. Palestinski predsjednik optužuje Izrael za zastoj u mirovnom procesu i spreman je pregovore nastaviti tek kad Izrael potpuno prekine gradnju židovskih naselja na okupiranim palestinskim područjima. Abasu i Fatahu suprotstavljeni radikalni palestinski pokret Hamas, koji nadzire Gazu od 2007., zabranio je komemoracije u Gazi tvrdeći da organizatori nisu tražili dopuštenje.

Pročitajte i ovo Gaza poduzimaju prve korake Izrael upozorio naše susjede i još tri zemlje: "To nas udaljava od postizanja rješenja" Slika nije dostupna Otvoren mauzolej Jasera Arafata u Ramallahu

Arafat je umro u pariškoj bolnici 11. studenoga 2004., gdje se liječio od prilično nerazjašnjenje bolesti, a Abas je tri mjeseca poslije bio izabran za predsjednika. Arafat je utemeljio Fatah 1959., a desetljeće poslije postao je vođa Palestinske oslobodilačke organizacije, krovne organizacije kojom je dominirao Fatah. Nobelovu nagradu za mir podijelio je 1994. s pokojnim izraelskim premijerom Yitzhakom Rabinom, s kojim je potpisao prijelazne mirovne sporazume iz Osla. Zadnje godine života proveo je u Mukati, svome sjedištu u Ramali, opkoljen izraelskim tenkovima, kao virtualni zatvorenik jer su ga Izraelci izolirali proglasivši ga "zaprekom miru". Zamjerali su mu što nije spriječio val palestinskih samoubilačkih napada. U arapskom svijetu proširena je teorija urote po kojoj su Izraelci otrovali Arafata, no pariški liječnici nisu pronašli tragove otrova. Fatah je ljetos osnovao povjerenstvo zaduženo da istraži njegovu smrt. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene