Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na Facebooku i Twitteru

TISUĆE LAŽNIH AGENCIJA Nude putovanja kruzerima, a iza njih se krije mračna istina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izgledaju kao stranice pravih turističkih agencija, no detalji i opis puta otkrivaju pravu istinu.

Iako se na prvi pogled čine kao stranice turističkih agencija koje nude putovanja u Europu, iza preljepih fotografija krije se krijumčarski lanac ljudima koji ljudima obećaje siguran put u Europu.

Pročitajte i ovo Istraga oko nesreće - 5 Užas na A1 Istraga stravične nesreće još traje: Mnogo je toga nejasno, ali neke sumnje postoje Ilustracija Trećinu ukupnog broja Hrvatska je ove godine uhitila 1700 krijumčara: Čak 80 posto više nego prošle godine

Kako bi došli do što većeg broja ljudi, krijumčari za svoje oglašavanje koriste društvene mreže poput Facebooka i Twittera. Koristeći formulacije karakteristične za turističke magazine, popraćene životopisnim fotografijama luksuznih jahti, krijumčari iz Egipta i Turske lako dolaze do široke mase, piše Daily Mail.

Načelnik pograničnog mjesta Kanjiža optužio migrante za nekulturu

Izgledaju kao stranice pravih turističkih agencija, no detalji puta otkrivaju pravu istinu.

'Put u Italiju velikim turističkim brodom već sljedeći tjedan', stoji u jednoj od objava spornih stranica na društvenim mrežama uz koju je pridružena fotografija velikog kruzera.

'Dva kata, klimatiziran, spreman za turiste i preporučljiv za obitelji', stoji u objavi jedne od stotina, ako ne i tisuća lažnih turističkih agencija s navodnim sjedištem u Turskoj ili Egiptu.

A nakon što ih do stranice dovede neka treća osoba, koja ljudima daje i preporuku, krijumčari se bacaju u odrađivanje pravog posla. Najprije daju svoje brojeve telefona preko kojih se dogovara cijena i plan polaska.

Kriju se pod nazivima 'Azil i imigracija za sve', 'Put u Europu', 'Pomoć na putobanju' i sl. nikako pod imenima krijumčarskih organizacija.

Jedna od stranica ima jasno istaknut plan putovanja kao i cijene putovanja. Ona preko Mediterana su nešto jeftinija, dok za sve ostale koji se boje dugo biti na moru postoji varijanta dvodnevne rute do Austije u kamionu. Taj je pun ponešto skuplji.

A da se i na moru i na kopnu gine, dokazuje i slučaj gdje su u kamionu u Austriji pronađena mrtva tijela 71 migranata, među kojima i žene i djeca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene