Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tisuće djece pronađu ostavljene na aerodromima ili u lukama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće djece izbjeglica, mlađe od 17 godina, nađene su na aerodromima i u lukama u Velikoj Britaniji. Uglavnom se radi o siročadi iz ratom zahvaćenih zemalja, koje su na put poslali rođaci koji se za njih ne mogu brinuti.

Samo prošle godine pronađeno ih je tri i pol tisuće, a ove je godine broj već dosegao 4 tisuće, na tjedan 75 ostavljene djece.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zaustavili zlouporabu novca Njemačka uvela posebne kartice za migrante, neki nezadovoljni: "Ne želimo karticu, želimo gotovinu" Hrvatska granica Ima snimku koja sve dokazuje Svjetski mediji izvještavaju o pravnoj bitki koju mladić vodi protiv Hrvatske: Dobije li, bit ćemo prisiljeni mijenjati stvari

Britance brine rastući broj djece koju pronalaze ostavljene jer za porezne obveznike to znači dodatnih 150 milijuna funti za potporu edukaciji i brizi oko njih.

Trećina djece koja dolaze u Britaniju bez roditelja ili članova obitelji su iz Afganistana, a veliki je broj i djece iz Irana, Kine i Somalije.

Ured za useljenike upozorava gradske vlasti na ovaj problem. Grad je taj koji skrbi za djecu i pronalazi im udomitelje te se brine da dobiju sve što im je potrebno.

Predsjednik gradske skupštine u Doveru, koji ima najveći problem s izbjegličkom djecom koje pronalaze u lukama i na aerodromima, kaže kako grad već trpi znatne financijske poteškoće, ali dodaje da je njihova obaveza i dužnost zbrinuti djecu.

'No s druge strane moramo brinuti i o našim stanovnicima te voditi računa da im ne nedostaje ništa te da ne zanemarimo njihove osnovne potrebe. Nadamo se da će uskoro financijsku pomoć za djecu pružiti i naša vlada', kaže Paul Carter.

Njihove su priče neke od najtragičnijih koje ste ikada čuli. Neki su od njih bili djeca vojnici, a neki su stradali u ratu. Članovi njihovih obitelji su uglavnom ubijeni ili su nestali. Judith Dennis, Ured za izbjeglice Brojke pokazuju da je prošle godine u Britaniju na ovaj način stiglo 3 525 djece u dobi do 17 godina, što je za 16 posto više nego 2005. godine.

Polovica su tinejdžeri u dobi od 16 i 17 godina. Četvrtina ih ima 14 ili 15 godina, a ostali su mlađi.

U Sauthhamptonu je pronađen jedan 3-godišnjak.

Vlasti financijski pomažu djeci mlađoj od 18. godina. 

U prošlosti su ovakva djeca deportirana iz Velike Britanije nakon što bi napunila 18. godina. Glasnogovornik Ureda za imigrante kaže kako se to više neće događati te da djeca neće biti deportirana ukoliko nemaju kontakt s obitelji ili neki drugi način da na povratku u svoju domovinu budu zbrinuti. 

'Dobrobit mladih i djece nam je najvažnija', izjavio je. 

'Cijena' brige za nesvakidašnju vrstu useljenika Veliku Britaniju iznosi oko 165 milijuna funti. U troškove ulazi organizacija smještaja, prevoditelj i socijani radnik koji će im pomoći da se snađu u novoj sredini ili pronađu udomiteljsku obitelj. Starija djeca uglavnom žive u stanovima. 

U taj iznos ulazi i školovanje i pomoć kod učenja jezika, kao i obavljanje kompletne administracije oko useljenja i ostanka u Velikoj Britaniji. 

Imaju i zdravstvenu skrb, a ako je potrebno osigurani su im i specijalistički pregledi. 

TOP 10 zemalja odakle su na ovaj način stigla djeca u VB 2007.:

Afghanistan - 1,135
Iran - 360
Kina - 315
Irak - 305
Eritreja - 280
Somalija - 200
Bangladeš - 125
Pakistan - 75
Nigerija - 70
Sri Lanka - 65

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene