Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bijesni su

VIDEO Tisuće nezadovoljne kaznenom istragom protiv bivšeg predsjednika: Sumnja se da je orkestrirao pokušaj državnog udara

Oko deset tisuća pristaša bivšeg brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara okupilo se na ulicama Sao Paula kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo odlukom da se protiv njega pokrene kaznena istraga.

Deseci tisuća pristaša bivšeg brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara izišli su u nedjelju na ulice Sao Paula u znak prosvjeda zbog kaznene istrage protiv bivšega desničarskog predsjednika države.

Informativni portal G1 izvijestio je da su Bolsonarovi pristaše u nedjelju koračali avenijom Avenida Paulista prosvjedujući protiv istrage o Bolsonarovoj navodnoj umiješanosti u pokušaj državnog udara nakon njegova izbornog poraza 2022.

Pročitajte i ovo Tramvaj iskočio iz tračnica i sudario se s drugim tramvajem na križanju Vukovarske ulice i Avenije Marina Držića u Zagrebu - 3 Gužve u prometu VIDEO/FOTO Pogledajte prizore kaosa u Zagrebu: Tramvaj izletio iz tračnica i sudario se s drugim

Bolsonaro je poražen od ljevičarskog političara Luiza Inácia Lule da Silve u drugom krugu izbora za predsjednika u listopadu 2022., a navodno je bio uključen u planove za rušenje vlade nakon Luline izborne pobjede. Bolsonaro je odbio dati izjavu tijekom posljednjeg ispitivanja u saveznoj policiji.

 

 

"Tražim smirivanje kako bi se izbrisala prošlost", rekao je bivši vojni časnik Bolsonaro svojim pristašama na nedjeljnom skupu. "Moramo pronaći način da živimo u miru", dodao je.

Pozvao je na amnestiju svojih pristaša, od kojih su neki osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne zbog napada na vladinu četvrt nakon izbora.

Dana 8. siječnja 2023., tjedan dana nakon što je Lula prisegnuo, Bolsonarovi pristaše koji su odbili priznati njegovu pobjedu upali su u Kongres, sjedište vlade i Vrhovni sud u Brasiliji, uzrokujući znatnu štetu. Odbacili su njegovu izbornu pobjedu i pozvali vojsku da ga svrgne.

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni U POZADINI Navaljni u nikad viđenom intervjuu teško optužio Zapad

Bolsonaro, koji nije priznao poraz, otišao je u SAD prije predaje vlasti Luli. Napad na brazilske vladine zgrade brazilska je verzija napada na američki Kapitol koji su izveli pristaše bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa 6. siječnja 2021. nakon što je on izgubio izbore od demokrata Joea Bidena.

Vrhovni sud pokrenuo je istragu protiv Bolsonara zbog sumnje da je orkestrirao nerede, što on niječe. Brazilsko izborno povjerenstvo zabranilo mu je da se natječe za izabranu dužnost osam godina zbog zloporabe vlasti i medija uoči izbora 2022.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene