Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traju svađe oko trupla Gadafija

'Da je dobar, pokopali bismo ga'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijelo ubijenoga bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija neće više biti izloženo, objavile su u ponedjeljak nove libijske vlasti i zatvorile vrata hladnjaka na tržnici u Misrati gdje je Gadafi ležao otkad je prije četiri dana ubijen.

'Od 15 sati javnost više neće moći gledati tijelo', rekao je dužnosnik nacionalnoga prijelaznog vijeća. Stražari u hladnjaku zatvorili su vrata oko 15:30 i odonda se više ne ulazi.

Zasad nije poznato znači li zatvaranje hladnjaka da je postignuta odluka gdje će Gadafi biti pokopan ili su trupla koja su počela truliti počela predstavljati prevelik rizik za zdravlje ljudi. 'Dosta je bilo', rekao je jedan od čuvara. 'I mrtav nam uzrokuje probleme kao da je živ'.

Vrata su se stalno otvarala kako bi povorka promatrača mogla ući, a Reuters piše kako je sve podsjećalo na mučnu parodiju uobičajena izlaganja tijela preminula vladara. Motori hladnjače nisu uspijevali spriječiti brzo truljenje pa su stražari posjetiteljima dijelili kirurške maske i tako ih štitili od smrada truleži.

Gadafi i sin ubijeni su nakon uhićenja. Uhićeni su živi i ranjeni, a svijet su obišle uznemirujuće video snimke njihovih posljednjih trenutaka. No malo Libijaca dovodi u pitanje način na koji su umrli ili zašto su tako dugo izloženi, iako se to protivi islamskoj tradiciji koja traži pokop idući dan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Pustinja nije nijema' Umjetnička duša: Pogledajte izložbu slika Saifa al-Islam Gadafija Slika nije dostupna Još uvijek se nalazi u Zintanu Libijske vlasti Saifu al-Islamu obećale pravedno suđenje

'Sam je izabrao ovu sudbinu'

'Bog je faraona učinio primjerom za druge', kaže Salem Šaka koji je u ponedjeljak došao vidjeti trupla. 'Da je bio dobar čovjek, pokopali bismo ga'. 'No on je sam izabrao tu sudbinu', dodaje. Drugi čovjek koji je vozio 400 kilometara da bi vidio mrtvace, kaže: 'Došao sam se uvjeriti vlastitim očima. Svi ga Libijci moraju vidjeti'.

Ubojstvo svrgnutog čelnika nije ništa novo, prije dva desetljeća u Europi je na sličan način završio Nicolae Ceausescu u Rumunjskoj, te talijanski fašistički vođa Benito Mussolini 1945. godine. Upravo je Mussolini stvorio modernu Libiju kao talijansku koloniju desetljeće prije smrti.

No neki od saveznika protugadafijevih boraca izražavaju neslaganje s postupkom prema Gadafiju nakon uhićenja i prema njegovu tijelu nakon smrti i pitaju se hoće li libijske nove vlasti održati obećanje o poštovanju ljudskih prava. A one se još ne mogu dogovoriti kako ga i gdje pokopati.

NTC želi da se Gadafi pokopa na neoznačenom mjestu kako mu grob ne bi postao svetište za lojaliste. Vlasti u Misrati, simbolu ustanka protiv Gadafija, ne žele ga na njihovu terenu. Sam Gadafi je u svojoj oporuci zatražio da bude pokopan u Sirtu, svom rodnom gradu. Dužnosnici NTC-a pregovaraju s čelnicima Gadafijeva plemena o tome da ga preuzmu i negdje pokopaju u tajnosti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene