Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogubljeni teroristi

Tijela pogubljenih terorista odgovornih za napad na Bali prebačena u rodna mjesta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Indonezija je pogubila trojicu islamskih militanata odgovornih za planiranje i provedbu terorističkih napada na Baliju u kojima su 2002. godine poginule 202 osobe, a vlasti su njihova tijela helikopterom prebacili u rodna sela gdje dočekalo mnoštvo koje je s odobravanjem pozdravilo presudu, agencija prenosi Associated press.

Imam Samudra (38) te braća Amrozi Nurhasyim (47) i Ali Ghufron (48) strijeljani su, izvijestio je jedan od njihovih odvjetnika. Žrtve bombi koje su 12. listopada 2002. eksplodirale na tradicionalno mirnom turističkom odredištu, indonezijskom otoku Baliju, bile su većinom stranci odnosno turisti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kaznena prijava Posvađali se u prometu, sljedeći dan nazvao ga na posao i pretukao: Muškarac zadobio teške ozljede U ukrajinskom napadu srušen dio zgrade u Belgorodu - 4 oštećene kuće Žestok napad Ukrajinaca na ruske gradove: Zasuli ih projektilima i dronovima

Dvije bombe tada su eksplodirale u najživljoj turističkoj zoni u blizini popularnog noćnog kluba Sari, a jedna je eksplodirala u blizini američkog počasnog konzulata.

Za te napade su, kako se smatra, odgovorni al-Quaida i članovi južnoazijske militarističke skupine Jemaah Islammiyah.

Smaknuta trojka nikad nije požalila zbog počinjenog zločina, ističući da su bombe bile kazna SAD-u i zapadnoj alijansi za angažman u Afganistanu i drugdje.

Iako su govorili da su sretni što će umrijeti kao mučenici, njihovi odvjetnici godinama su se borili spriječiti pogubljenje tvrdeći da su osuđeni retroaktivnom primjenom Antiterorističkog zakona.

Također su se protivili strijeljanju govoreći da njihovi klijenti preferiraju dekapitaciju kao humaniji postupak.

Pogubljena trojka dio je skupine koju čini više od 30 osoba osuđenih jer su povezani sa zločinom iz 2002. godine.

Jemmah Islamiyah povezuje se s još najmanje tri terorističke samoubilačke bombaške akcije, no ona iz 2002. je dosad najkrvavija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene