Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pet tjedana nestabilnosti

Tijekom pobune u Tunisu poginulo 219 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nepoznati počinitelji zapalili su sinagogu u Al Hamu pokraj Gabesa, na jugu Tunisa.

'U ponedjeljak navečer zapaljena je sinagoga i svitci Tore', rekao je Trabelsi Perez, voditelj židovske zajednice u Džerbi, 500 km južno od Tunisa. 'Čudim se jer su policajci bili nedaleko od sinagoge', dodao je Perez u telefonskom razgovoru iz Tunisa. Perez je i predsjednik Gribe, najstarije afričke sinagoge na otoku Džerbi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukinut policijski sat U Tunisu produljeno izvanredno stanje Slika nije dostupna Zabranjeno okuplljanje članova Tunis: Suspendirana Ben Alijeva stranka

>> Gramzivost i despotizam režima izvori arapske pobune

>> EU će blokirati račune tuniskog bjegunca - Alija

Griba je u travnju 2002. bila na meti napada kamiona-bombe za koji je odgovornost preuzela Al Kaida. U njemu je 21 osoba izgubila život, 14 njemačkih turista, 5 Tunižana i dvoje Francuza. Židovska zajednica u Tunisu ima 1.600 pripadnika, uglavnom u Džerbi.

Potpredsjednik židovske zajednice u Tunisu Halifa Atun potvrdio je požar u sinagogi, ali je umanjio važnost izgreda u prilikama sadašnje nestabilnosti u zemlji. 'Pale se javne zgrade, to se može dogoditi svima', rekao je.

U pet tjedana pobune 219 mrtvih i 510 ranjenih

Tuniska prijelazna vlada sastala se kako bi raspravljala o sigurnosnom stanju u zemlji i o mogućem ukidanju policijskog sata. Život je izgubilo 219 osoba je izgubilo život, a 510 je ranjeno u pet tjedana pobune, rekao je u Tunisu voditelj ureda UN-ova Visokog povjereništva za ljudska prava Bakr Ndjaje, a prenijela je agencija France Presse.

Ndjaje je rekao na tiskovnoj konferenciji da je od sredine prosinca ubijeno 147 osoba, a u zatvorima još 72, dodajući da su ti podaci 'privremeni' i da UN nastavlja istragu. Kako navodi AFP, više stotina ljudi okupilo se ujutro u središtu Kaserina, u znak prosvjeda protiv više nasilnih izgreda koji su u ponedjeljak izbili u tome gradu.

'Sigurnosne snage se moraju reformirati'

Prosvjednici koje je vojska rastjerala, zahtijevali su da se kazne svi koji su jučer sudjelovali u neredima i pljačkama. Ndjaje je usto upozorio da se tuniske sigurnosne snage moraju reformirati kako više ne bi radile protiv naroda, kao što su učinile u pobuni kojom je svrgnut Zin al-Abdin Ben Ali nakon 23 godine vlasti, prenosi agencija Reuters.

UN-ovi stručnjaci doputovali su u Tunis prošli tjedan, a istraživat će o svim zloporabama i ponudit će preporuke vladi. 'Stanje u zemlji se još nije stabiliziralo', pa još ne može biti riječi o ukidanju policijskog sata uvedenog 13. siječnja, ocijenio je jedan vladin izvor, a prenio France Presse.

Vladu brinu zahtjevi policajaca koji traže bolje uvjete

Drugi razlog zabrinutosti za vladu jesu zahtjevi policajaca koji traže bolje uvjete rada i veće plaće diljem zemlje. Privatni zrakoplov u vlasništvu Ben Alijeve obitelji zaplijenile su u utorak francuske vlasti u zračnoj luci Bourget pokraj Pariza, objavilo je državno odvjetništvo u Parizu, a prenijela je francuska agencija.

Zrakoplov je pripadao obitelji Mabruk, jednog od Ben Alijevih zetova. Zrakoplov je tjedan dana prije toga bio stacioniran u hangaru te zračne luke, dodaju izvori. Nevladina organizacija Šerpa, Transparency International i Arapsko povjerenstvo za ljudska prava sumnjiče Ben Alija i njegovu obitelj za korupciju te pronevjeru i pranje državnog novca. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene