Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Egipatski lopovi nisu prosvjedovali

Tijekom prosvjeda pokradene vrijedne statue faraona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
18 predmeta velike umjetničke, povijesne i arheološke vrijednosti, među kojima je i statua faraona Tutankamona, ukradeno je iz Egipatskog muzeja u Kairu.

Među ukradenim predmetima je statua Tutankamona od pozlaćenog drva iz razdoblja Osamnaeste dinastije te njegova bista, objavio je zamjenik egipatskog ministra kulture i glavni arheolog Zahi Hawass.

Pročitajte i ovo Umjetnine - 1 KRIVOTVORENJE UMJETNINA Teško je prepoznati original: "Hrvatska ima legalno crno tržište", "To su takve fantastične ekipe da ne možete vjerovati što su oni u stanju napraviti" Slika nije dostupna Neprocjenjive zbirlke Kulturna baština stradala u potresu: "Suštinska obnova nije provedena. Radili smo ljepotu, ostalo je trulo iznutra"

Nestala je i statua faraona Ehnatona, statua kraljice Nefertiti, poprsje princeze iz Amarne, potom manji kip pisara iz Amarne, 11 manjih statua koje su se nalazile u sarkofagu moćnoga egipatskog dvorjanina iz Osamnaeste dinastije Juje te njegov talisman u obliku skarabeja.

>> Egipat kreće u normalan život, obnovljen promet na trgu Tahrir

Krađa je otkrivena tijekom pregleda muzejskih prostorija, a pretpostavlja se da su predmeti odneseni 28. siječnja, kada su kradljivci iskoristili veliki revolt Egipćana u središtu Kaira.

U Egipatskom muzeju, smještenom na glavnom trgu Tahriru, čuva se najveća kolekcija drevnih egipatskih antikviteta na svijetu. Ima preko 136.000 izloženih eksponata, i još stotine tisuća drugih u podzemnim skladištima. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene