450463
450463
450463
450463
450463

OREŠKOVIĆ ZNAKOVITO PORUČIO 'Danas je možda novi početak za EU'

  • , 16.09.2016., 19:52
  • Autor:
  • komentara

Tehnički premijer Tihomir Orešković koji je u petak sudjelovao na summitu Europske unije u Bratislavi rekao je po završetku da su poruke na sastanku bile pozitivne te da je danas "možda novi početak" za EU.

 
 
 
 
Tihomir Orešković (Foto: AFP)
Tihomir Orešković (Foto: AFP)

"Čuli smo 27 članica EU-a, bez Britanije. Komentari i poruke bili su vrlo pozitivni. Znamo da imamo izazove, ali danas je možda novi početak gdje smo definirali okvir (za sljedećih šest mjeseci) do sastanka u Rimu gdje ćemo slaviti 60 godina EU-a", rekao je premijer Orešković novinarima po završetku summita.

Ponovio je da su glavne teme sastanka na vrhu bile sigurnost Europske unije i migrantska kriza, gdje je donesena formalna odluka da se pomogne Bugarskoj u jačanju granica.

Orešković je rekao da će 24. rujna sudjelovati na sastanku u Beču kamo je pozvano više zemalja, na mini-summit o migrantskoj krizi.

"Tamo ćemo dodatno proširiti raspravu da vidimo na koji način možemo bolje kontrolirati izbjeglice na balkanskoj ruti", rekao je Orešković.

U Beč je pozvano "deset zemalja najzahvaćenijih migrantskom krizom. Potrebno je, nakon europskog summita u Bratislavi nastaviti razgovore o važnim pitanjima za budućnost EU, posebice migranata", rekla je glasnogovornica austrijske vlade.

Osim Angele Merkel i Aleksisa Ciprasa, pozvani su i šefovi vlada Slovenije, Hrvatske, Srbije, Albanije, Mađaske, Bugarske, Rumunjske i Makedonije.

"Srbija ima 5.000 izbjeglica, znamo stanje na granici u Grčkoj, Turska ima 3 milijuna - trebamo biti spremni za svaku opciju", kazao je Orešković.

Na pitanje je li došlo do približavanja stajališta zapada i istoka Europe oko kvota i premještanja migranata, premijer je rekao da se danas nisu spominjale kvote "već smo govorilii kako možemo surađivati. Imao sam sastanak s (mađarskim premijerom Viktorom) Orbanom, on je bio u Srbiji i u Bugarskoj", rekao je, dodajući da je Mađarska vrlo aktivna na tom planu.

"Fokusirali smo se na stvari koje možemo pokrenuti", rekao je.

Orešković je rekao kako je bilo dosta razgovora o gospodarstvu, mladima i digitalizaciji, a zadnja je tema bila terorizam i kako bolje dijeliti informacije.

Što se tiče europske obrane, koja je također bila jedna od tema, tehnički šef hrvatske vlade kazao je da tu još nema nekih definitivnih pozicija, a da postoji "dosta upitnika" oko eventualnog formiranja nove europske vojske. "Prerano je za neke odluke u tom smislu", rekao je Orešković

Njemačka i Francuska prije početka summmita najavile su da će svojim kolegama iz Europske unije uputiti "snažnu poruku" oko europske obrane, a poznato je da se Berlin i Pariz zalažu za novi zamah vojnoj suradnji u Uniji, što je dugo vremena bila neka vrsta tabu teme zbog britanskog protivljenja. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se