Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tibetanska vlada u egzilu optužuje kineske vlasti za smrt 203 osobe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje su 203 osobe od ožujka izgubile život u neredima na Tibetu koje je "ugušila" kineska vlast, priopćila je tibetska vlada u egzilu u Indiji, optužujući "kineske agente" da stoje iza nereda.

Tisuću ljudi je ozlijeđeno, a 5175 uhićeno od 10. ožujka kada su u Tibetu počeli protukineski prosvjedi, rekao je Thubten Samphel, glasnogovornik tibetske vlade u egzilu u Dharamsali, na sjeveru Indije, gdje Dalaj lama živi od 1959.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Te "činjenice i brojke koje su točno provjerene" prikupljene su iz pet različitih izvora, a to su internetska stranica Chinadigitaltimes.net, Tibetski centar za ljudska prava i demokraciju, kineska državna glasila, radio Lhassa i Radio slobodna Azija, dodao je Samphel na tiskovnoj konferenciji.

Kina je danas objavila prve kazne, pa čak i kaznu doživotnog zatvora, za 17 osoba koje su u ožujku sudjelovale u krvavim neredima u Lhassi, prijestolnici Tibeta.

Peking optužuje "izgrednike" u Tibetu da su u neredima u Lhassi ubili 18 civila i policajca te ranili 382 civila i 241 policajca. 

>> Prve presude za nerede u Tibetu - od 3 godine do doživotne

Dosad su tibetski čelnici u progonstvu tvrdili da je u kineskoj "represiji" više od 150 osoba izgubilo život, a više od 2.000 je uhićeno.

"Prosvjedi u Tibetu bili su upereni protiv loše politike kineske vlade u Tibetu, a ne protiv kineskog naroda. Nažalost, u tim su neredima stradali nedužni ljudi", zaključio je Samphel.

Kina je u prošli utorak pozvala Dalaj lamu da prihvati ponudu za dijalog i poduzme korake kako bi se "prekinulo" nasilje prije Olimpijskih igara u kolovozu.

Peking optužuje Dalaj lamu da je origanizirao nerede u Tibetu i u susjednim pokrajinama kako bi "sabotirao" Olimpijske igre.

Tibetanski duhovni i politički čelnik odlučno je odbio te optužbe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene