458121
458121
458121
458121
458121

Desničarski ekstremist koji je ubio britansku zastupnicu osuđen na doživotni zatvor

  • , 23.11.2016., 15:23
  • Autor:
  • komentara

Britanski desničarski ekstremist koji je ubio zastupnicu Jo Cox u lipnju tijekom kampanje za referendum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije dobio je kaznu doživotnog zatvora.

 
 
 
 
Foto: AFP
Foto: AFP

Thomas Mair (53) ispalio je tri metka te zadao 15 uboda nožem britanskoj zastupnici u knjižnici u Birstallu gdje je došla na sastanak sa stanovnicima svoje izborne jedinice.

Cox (41), majka dvoje djece, u kampanji se zauzimala za ostanak Velike Britanije u EU, a što Mair smatra izdajom.

Prema izjavama svjedoka u vrijeme napada izvikivao je parole poput "Održite Britaniju neovisnom" i "Britanija na prvom mjestu".

Porotnicima je trebalo 90 minuta da osude Maira temeljem antiterorističkog zakona.

Sudac Alan Wilkie nije prihvatio Mairov zahtjev da se obrati nakon izricanja presude već mu je rekao: "Vi niste domoljub. Vašim akcijama izdali ste samu bit naše zemlje, njezinu privrženost parlamentarnoj demokraciji".

Pretraga Mairova stana pokazala je da je imao vrlo izraženih političkih i ideoloških interesa. Thomas Mair imao je pristup glasilu "krajnje desnice" i nacističkim dokumentima. Utvrđeno je da je pretraživao na internetu stranice povezane s organizacijom Ku Klux Klan (KKK) i borcima za ljudska prava koje je KKK ubio te je konzultirao na Wikipediji putem pojma zastupnica Jo Cox.

Također je utvrđeno da je na internetu postavio pitanje "je li 22-milimetarski metak dovoljno smrtonosan da se nekoga ubije jednim hicem u glavu".

Cox je bila braniteljica prava useljenika i izbjeglica, a njezino ubojstvo šokiralo je Britaniju zbog čega je na tri dana bila prekinuta kampanja za Brexit. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se