Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Nervni agens koji proizvodi Rusija"

Britanska premijerka May: Rusija je "vrlo vjerojatno" odgovorna za trovanje bivšeg špijuna

Theresa May (Foto: AFP)
Theresa May (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Theresa May (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Britanska premijerka Theresa May izjavila je kako je vrlo vjerojatno da iza trovanja bivšeg ruskog obavještajca Skripala u Engleskoj stoji Rusija.

Theresa May je rekla da je ruski veleposlanik u Londonu pozvan na razgovore da objasni je li riječ o izravnoj akciji ruske države ili gubitku kontrole nad skladištem otrova.

Pročitajte i ovo Pogled na Zemlju s Mjeseca moćno ubojito sredstvo Rat se seli u svemir? Evo što najveće vojne sile kažu o donedavno nezamislivom načinu ratovanja Ukrajinske bespilotne letjelice pogodile rusku rafineriju Napad bespilotnim letjelicama VIDEO Ukrajinski dronovi pogodili rusku rafineriju nafte, izbio je veliki požar

Nervni otrov kojim su napadnuti Skripal i njegova kći pripada skupini otrova Novičok i jedan je od najopasnijih na svijetu. Rusija je sve optužbe nazvala cirkusom i provokacijama.

''Detaljno ćemo razmotriti odgovor ruske države. Ne bude li ga, zaključit ćemo da je ovaj čin bio nezakonito korištenje sile ruske države protiv Ujedinjenog Kraljevstva i predstavit ću mjere kojima ćemo odgovoriti. Ovaj pokušaj ubojstva nervnim otrovom u britanskom gradu nije bio samo zločin protiv Skripala. Bio je to bezobziran čin protiv Ujedinjenog Kraljevstva koji je ugrozio nedužne civile'', kazala je May u britanskom parlamentu.

Naglasila je da je tvar koja je upotrebljena u napadu na Skripala i njegovu kćer Juliju "nervni agens vojne kvalitete koji proizvodi Rusija". May je objasnila britanskim zastupnicima da je Moskvi dala rok do utorka navečer da dostavi objašnjenja Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW).

Ona je ocijenila da postoje samo dva moguća scenarija u tom "slijepom i neopreznom napadu na Veliku Britaniju": ili se radi o ciljanom napadu Rusije, ili su ruske vlasti izgubile kontrolu nad nervnim agensom.

U slučaju da Moskva ne da uvjerljiv odgovor, "smatrat ćemo da se radi o ruskoj ilegalnoj upotrebi sile protiv Velike Britanije", dodala je premijerka.

Rusija je u ponedjeljak odbacila optužbe britanske premijerke o odgovornosti Moskve u trovanju bivšeg ruskog dvostrukog agenta i rekla da je to "cirkuska točka i provokacija".

"To je cirkuska točka pred britanskim parlamentom", rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova, prenose ruske novinske agencije. "Govor premijerke May pred britanskim zastupnicima predstavlja novu političku kampanju koja se temelji na provokaciji", dodala je.

Premijerka May je podsjetila da je trovanje sastavni dio ruskog djelovanja i spomenula sukob u Donbasu, ilegalno pripojenje Krima, opetovana kršenja zračnog prostora europskih zemalja, kampanje cyberšpijunaže, kao i "barbarski napad" na Aleksandra Litvinenka, bivšeg ruskog tajnog agenta koji je otrovan Polonijem-210 u Londonu 2006. godine.

Spomenula je sankcije protiv ruskih državljana nakon afere Litvinenko i rekla da je spremna poduzeti veće mjere. Spomenula je nazočnost britanskih postrojbi u Estoniji u sklopu raspoređivanja NATO-a.

Sergej Skripal (66) i njegova kći Julija (33) otrovani su prije tjedan dana u malom gradu Salisburyju. Njihovo zdravstveno stanje je kritično, ali stabilno (V.V. / Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene