Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brexit i sigurnost

Napeto pred izbore u Velikoj Britaniji: Objavljeno tko ima veće izglede za pobjedu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanci u četvrtak izlaze na prijevremene parlamentarne izbore, a većina anketa koje su objavljene dan uoči izbora prognozira pobjedu Konzervativne stranke kojom bi aktualna premijerka Theresa May stekla još snažniju većinu u parlamentu.

Prema anketama, prednost Konzervativaca premijerke Therese May u odnosu na Laburiste Jeremyja Corbyna iznosi između pet i 12 posto.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Nakon izbora Tomašević o Grmoji kao mandataru: "Mi nismo ti koji postavljaju uvjete" Nikola Grmoja Iz minute u minutu Nakon odgovora DP-a na poziv u koaliciju oglasio se i Grmoja: "Pokažite da niste ispostava HDZ-a"

Britanski parlament ima 650 zastupnika, a za većinu je potrebno 326 mandata. Zastupnici se biraju većinskim izbornim sustavom u 650 izbornih jedinica.

Premijerka Theresa May je u dosadašnjem sazivu parlamenta mogla računati na podršku 342 zastupnika, a neke od anketa pokazuju da bi nakon izbora u četvrtak njena parlamentarna većina mogla biti između 399 i čak 421 zastupnika, a takvu većinu Konzervativci nisu imali još od vladavine Margaret Thatcher.

Međutim, May na putu prema velikoj pobjedi stoji nekoliko zapreka. Borba na izborima zapravo će se voditi u stotinjak neizvjesnih izbornih jednica koje konzervativci žele preuzeti, većinom od laburista.

Theresa May, koja je vladu preuzela u srpnju 2016. pošto je David Cameron podnio ostavku nakon referenduma o Brexitu, raspisala je izbore kako bi osnažila većinu uoči pregovora s EU-om o Brexitu.

U početku su kampanjom dominirali Brexit i unutarnja pitanja kao što je zdravstveni sustav, ali nakon nedavnih terorističkih napada u Manchesteru i Londonu u prvi plan su izbila sigurnosna pitanja. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene