Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet palači

Theresa May i službeno premijerka Velike Britanije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija dobila je drugu premijerku u povijesti. Theresa May uselila je u rezidenciju u Downing Streetu broj 10 gdje je dosad stanovala samo Željezna lady, Margaret Thatcher, koja je inače njezin uzor. May je naslijedila Davida Camerona koji je podnio ostavku nakon što su se građani na referendumu odlučili na odlazak iz Europske unije.

Useljavajući u premijersku rezidenciju Theresa May je izjavila da je Velika Brtianija suočena s velikim promjenama, ali i izrazila uvjerenje da će se suočiti s izazovima.

Pročitajte i ovo Kraljica i premijerka Posebna čast Fotografkinja koja je zadnja snimila kraljicu Elizabetu II. otkrila detalje tog susreta Kraljica i premijerka NAKON SMRTI KRALJICE Britanska premijerka: "Svi smo shrvani. Kraljica je bila kao stijena na kojoj je izgrađena moderna Britanija"

'Dok izlazimo iz Europske unije stvorit ćemo novu hrabru i pozitivnu ulogu za nas u svijetu i Veliku Britaniju pretvoriti u zemlju koja ne funckionira za nekolicinu privilegiranih već za sve nas. To će biti cilj moje vlade i zajedno ćemo sagraditi bolju Britaniju', poručila je.

A David Cameron s obitelji je napustio premijersku rezidenciju u Downing Streetu broj 10.

'Bila mi je najveća čast u životu služiti našoj zemlji kao premijer tijekom posljednjih 6 godina i služiti kao vođa stanke gotovo 11 godina. I dok posljednji put odlazimo, moja je jedina želja nastavak uspjeha ovoj velikoj zemlji koju toliko volim', rekao je.

Odmah se zaputio u Buckinghamsku palaču gdje je kraljici predao ostavku. Prethodno je posljednji put odgovarao na pitanja zastupnika u parlamentu. Sjednica je protekla u uglavnom vedrom raspoloženju i uzajamnom podbadanju Camerona i oporbenih zastupnika. Ipak, bilo je i ozbiljnih tema.

'Moj savjet nasljednici koja je brilijantna pregovaračica je da bismo trebali pokušati biti što bliži možemo Europskoj uniji zbog trgovine, suradnje i sigurnosti. La Manš neće postati ništa širi kad izađemo iz Europske unije i to je odnos koji bismo trebali tražiti', poručio je.

Iz parlamenta je ispraćen pljeskom.

Građani Londona na kraju su mu dali uglavnom dobre ocjene. A s pozitivnim mišljanjem dočekuju i njegovu nasljednicu. Theresa May stigla je u Buckinghamsku palaču nedugo nakon Davida Camerona. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene