443255
443255
443255
443255
443255

Theresa May i službeno premijerka Velike Britanije

  • , 13.07.2016., 19:03
  • Autor:
  • komentara

Velika Britanija dobila je drugu premijerku u povijesti. Theresa May uselila je u rezidenciju u Downing Streetu broj 10 gdje je dosad stanovala samo Željezna lady, Margaret Thatcher, koja je inače njezin uzor. May je naslijedila Davida Camerona koji je podnio ostavku nakon što su se građani na referendumu odlučili na odlazak iz Europske unije.

 
 
 
 
Theresa May kod kraljice (Foto: AFP)
Theresa May kod kraljice (Foto: AFP)

Useljavajući u premijersku rezidenciju Theresa May je izjavila da je Velika Brtianija suočena s velikim promjenama, ali i izrazila uvjerenje da će se suočiti s izazovima.

'Dok izlazimo iz Europske unije stvorit ćemo novu hrabru i pozitivnu ulogu za nas u svijetu i Veliku Britaniju pretvoriti u zemlju koja ne funckionira za nekolicinu privilegiranih već za sve nas. To će biti cilj moje vlade i zajedno ćemo sagraditi bolju Britaniju', poručila je.

A David Cameron s obitelji je napustio premijersku rezidenciju u Downing Streetu broj 10.

'Bila mi je najveća čast u životu služiti našoj zemlji kao premijer tijekom posljednjih 6 godina i služiti kao vođa stanke gotovo 11 godina. I dok posljednji put odlazimo, moja je jedina želja nastavak uspjeha ovoj velikoj zemlji koju toliko volim', rekao je.

Odmah se zaputio u Buckinghamsku palaču gdje je kraljici predao ostavku. Prethodno je posljednji put odgovarao na pitanja zastupnika u parlamentu. Sjednica je protekla u uglavnom vedrom raspoloženju i uzajamnom podbadanju Camerona i oporbenih zastupnika. Ipak, bilo je i ozbiljnih tema.

'Moj savjet nasljednici koja je brilijantna pregovaračica je da bismo trebali pokušati biti što bliži možemo Europskoj uniji zbog trgovine, suradnje i sigurnosti. La Manš neće postati ništa širi kad izađemo iz Europske unije i to je odnos koji bismo trebali tražiti', poručio je.

Iz parlamenta je ispraćen pljeskom.

Građani Londona na kraju su mu dali uglavnom dobre ocjene. A s pozitivnim mišljanjem dočekuju i njegovu nasljednicu. Theresa May stigla je u Buckinghamsku palaču nedugo nakon Davida Camerona. 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se