Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Thaksinovi pristaše pobijedili na izborima, vojska u problemima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranka koja podržava svrgnutog tajlandskog premijera Thaksina Shinawatru uvjerljivo je pobijedila na nedjeljnim izborima čime je u veliku teškoću dovela generale koji su Shinawatru, telekomskom milijardera, uklonili s vlasti u puču u rujnu 2006. godine.

Nakon oko 86 posto prebrojanih glasova Stranka narodne vlasti (PPP) osvaja 231 zastupnika u parlamentu s 480 članova, što nije dovoljno za apsolutnu većinu ali je dovoljno za sastavljanje koalicijske vlade sa samo jednom manjom strankom.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Pakistanu I to se događa Pobijedio na izborima pa objavio: "Neću prihvatiti pobjedu, namjestili su mi je" Za njih se otimaju poslodavci - 2 ČESTITAMO! Tim zagrebačkog FER-a pobijedio na međunarodnom natjecanju u robotici, osvojili dva milijuna dolara

Šef PPP-a i bliski Thaksinov suradnik Samak Sundaravej proglasio je pobjedu i izjavio da će sigurno biti novi premijer. 

- Ovo je velika pobjeda za ovu zemlju koja je izgubila godinu dana u nepotrebnom državnom udaru, rekao je Samak, dodavši da ga je Thaksin nazvao iz inozemstva i čestitao na pobjedi.

No, kako kažu analitičari, veliko je pitanje hoće li vojska i
rojalistički establišment, za koje Thaksinova strana tvrdi da stoji iza puča u kojem nije bilo prolijevanja krvi, stajati mirno i
promatrati kako im se "stari neprijatelj" preko suradnika i
parlamentarnih zastupnika vraća na vlast.

Premda neki analitičari kažu da bi jak rezultat PPP-a mogao izazvati još jedan puč, drugi vjeruju da će vlada koju je postavila vojska prvo pokušati osujetiti PPP diskvalificiranjem kandidata zbog izbornih prijevara. Što će veća biti pobjeda PPP-a, to će to biti teže izvesti.

Uoči izbora čelnici PPP-a najavili su da će se u slučaju pobjede Thaksin vratiti u zemlju na Valentinovo, 14. veljače.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene