Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Neće biti mira...'

TEŽAK PODSJETNIK NA ZLOČINE 'Svijet o ovom mjestu šuti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Molitvom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća u utorak je obilježena 22. godišnjica masakra nad trideset i devet Hrvata u mjestu Doljanima nedaleko od Jablanice koje su pobili pripadnici bošnjačke Armije BiH.

Mnogobrojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće na spomen obilježje na lokaciji Stipića Livada kod Doljana, a među njima je bio i predsjedajući Predsjedništva te hrvatski član državnog vrha BiH Dragan Čović.

Pročitajte i ovo Ilustracija Je li povezano? Detektivi tražili nestale studente iz 2014. pa i sami nestali: Pronađeni su, ali sve je i dalje obavijeno velom tajne Ilustracija Sin policajca Četvero mrtvih nakon pucnjave u školi: Napadač imao kukasti križ zakačen za prsluk, dvije godine planirao masakr

General zbora Stanko Sopta istaknuo je razočaranost jer još nitko nije procesuiran zbog smaknuća zarobljenih 39 Hrvata, od kojih su 33 bili pripadnici Hrvatskoga vijeća obrane a šestero civili, dok su sve druge mještane, njih oko 200, pripadnici Armije BiH odveli u logor u Jablanici.

"Zločin koji su počinili bio je protiv svih konvencija ratovanja. Jedini mu je razlog bila mržnja i želja izbrisati na ovim hrvatskim prostorima sve hrvatsko“, rekao je general Sopta.

Pritom je upozorio kako se o ovome zločinu šuti na međunarodnim i domaćim sudištima.

"Svijet o ovome mjestu šuti, domaći i svjetski suci o njemu nisu izrekli pravorijek, ovo mjesto ne spominju. Neće biti mira ni za koga, dok ovo mjesto, Stipića Livada, ne dođe do svoga mira i pravde", dodao je general zbora Stanko Sopta.

U rano jutro 28. srpnja 1993. pripadnici bošnjačke Armije BiH među kojima se spominju i mudžahedini likvidirali su 33 hrvatska vojnika i 6 civila, a neke i ritualno masakrirali. Svi preživjeli stanovnici sela Doljana, njih preko 200, uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

Nitko još nije procesuiran zbog ovoga zločina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene