445723
445723
445723
445723
445723

CHAT UPUTE Otkriveno to je pomagao napadačima iz Njemačke

  • , 06.08.2016., 10:12
  • Autor:
  • komentara

Mladići koji su izveli terorističke napade u Njemačkoj primali su upute putem interneta od pripadnika tzv. Islamske države.

 
 
 
 
Izbjeglica tinejdžer putnike napao sjekirom u vlaku u Njemačkoj (Foto: AFP)
Izbjeglica tinejdžer putnike napao sjekirom u vlaku u Njemačkoj (Foto: AFP)

Napadači koji su u srpnju izveli terorističke napade u Njemačkoj uoči tih napada su preko interneta primali upute pripadnika tzv. Islamske države smještenih, između ostalog, i u Saudijskoj Arabiji, javljaju njemački mediji u subotu pozivajući se na izvore u Saveznom uredu za borbu protiv kriminaliteta.

Oba napadača, 17-godišnji izbjeglica iz Afganistana koji je 18. srpnja u lokalnom vlaku u Bavarskoj nožem i sjekirom teško ozlijedio nekoliko putnika te je kasnije ubijen u sukobu s policijom kao i 27-godišnji sirijski izbjeglica koji se raznio bombom ispred koncerta također u Bavarskoj, primali su do kratko uoči napada preko internetske komunikacije tzv. chat upute od osoba s Bliskog Istoka, prije svega Saudijske Arabije.

Napadaču iz vlaka nepoznata osoba, za koju se pretpostavlja da pripada tzv. Islamskoj državi, preporučila je da počini napad automobilom tj. da se zaleti u masu ljudi na što je mladi izbjeglica odgovorio kako ne zna upravljati automobilom te se odlučio za napad nožem i sjekirom na putnike u jednom vlaku.

27-godišnji Sirijac koji se tjedan dana kasnije na ulazu u jedan open-air koncert u Ansbachu raznio i pritom ozlijedio 15 osoba također je primao upute preko web-chata.

Prema toj komunikaciji, kako javlja Spiegel Online, napadač je eksplozivnu napravu trebao ostaviti u publici na koncertu, a on sam, u propagandne svrhe IS-a, snimati taj napad. Prema tim saznanjima, o kojima se BKA, pozivajući se na istragu koja je u tijeku, ne želi očitovati, bomba u rancu sirijskog napadača je eksplodirala slučajno.

Sirijac, koji je prošle godine kao izbjeglica stigao u Njemačku, očito je planirao nove napade jer su u njegovom stanu pronađeni dijelovi nove eksplozivne naprave.

Sudijska Arabija nudi pomoć

Saudijska Arabija je njemačkim organima ponudila pomoć pri otkrivanju osoba koje su iz ove zemlje komunicirale s napadačima u Njemačkoj.

"Mi ćemo učiniti sve kako bismo rasvijetlili pozadinu ovog slučaja", poručila je Saudijska vlada njemačkim vlastima a kako prenosi Spiegel.

Činjenica da su oba napadača kao izbjeglice došli u Njemačku ta da su obojica već prije bili registrirana u jednoj od zemalja Europske unije, u Mađarskoj i Bugarskoj, pa prema tome uopće nisu smjeli boraviti u Njemačkoj, dodatno je zaoštrila raspravu oko izbjeglica.

Prema najnovijim rezultatima ispitivanja javnog mnijenja javnog servisa ARD, popularnost kancelarke Angele Merkel u naglom je padu upravo zbog otvorene politike prema izbjeglicama na kojoj demokršćanska političarka i dalje ustraje.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se