Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Stručnjaci kažu:

Naviknite se na njih, bit će ih sve više

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci za terorizam vjeruju da će Europa i narednih mjeseci biti suočena sa sve više prijetnji terorističkim napadima, osobito kad su u pitanju neki veliki događaji te da će sigurnosna razina u europskim zemljama morati i dalje biti visoka.

Nakon terorističkih napada u Parizu, analitičari kažu da se sigurnosne službe moraju pomiriti s činjenicom da je Islamska država spremna i sposobna izvesti nove napade. To pokazuje i primjer Muenchena gdje su trebali biti izvedeni napadi u novogodišnjoj noći, no obavještajne službe su reagirale na vrijeme.

Margaret Gilmore
, stručnjakinja za terorizam, smatra kako će prijetnji biti i dalje.
'U proteklih 15 godina terorističke skupine to rade, tako da to nije ništa novo. No, novo je da je ISIS, nakon Pariza, dokazao da su sposobni izvesti napade i drugdje, a ne samo na Bliskom istoku', kazala je Gilmore.

Ipak, naglašava kako će sigurnosne službe u svakoj zemlji morati dobro procijeniti ozbiljnost prijetnji, no s obzirom da je Islamska država sposobna za napade širokih razmjera, sigurno je da će u budućnosti sve više javnih događaja biti otkazivano, kao što je to bio slučaj i s dočecima Nove godine.

Profesor Rik Coolsaet, stručnjak za terorizam iz Belgije, kaže kako prijetnje islamista napadima na Novu godinu znače da je Europa ušla u novo razdoblje. Islamska država je, navodi, postala predmetom različitih fantazija za pojedinace - od onih koji traže uzbuđenje do psihički nestabilnih osoba, koji žele biti dio ISIS-a a samim tim sigurnosnim službama otežavaju posao.

'Terorističke prijetnje u mjesecima koji dolaze postat će nam normalne. Bojim se da će prijetnji biti sve više, prekida događanja, racija po kućama i uhićenja. To je nešto na što se jednostavno moramo naviknuti', kazao je Coolsaet za Guardian.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene