Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje

Teroristički napadi u svijetu u porastu, Hrvatska ima nizak index terorizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj terorističkih napada svake godine se više nego učetverostručio u desetljeću nakon 9. rujna 2001., pokazalo je istraživanje objavljeno u utorak, a Irak, Pakistan i Afganistan su najpogođeniji.

Broj mrtvih godišnje u napadima, međutim, bio je na vrhuncu 2007., kada je sukob u Iraku također bio najžešći, a otada opada. Istraživanje izvješćuje o 7.473 mrtva u 2011., što je 25 posto manje u odnosu na 2007. U tu brojku su uključeni i poginuli bombaši samoubojice i drugi napadači.

Pročitajte i ovo Eksplozija u restoranu u Kini nesreća u Kini, ima poginulih VIDEO Snažna eksplozija u restoranu uhvaćena na kameri: Pogledajte trenutak užasa Pad zrakoplova u Nashvilleu Tragedija u Nashvilleu Avion pao na autocestu pa eksplodirao: "Poginulo je pet osoba, sreća što nije udario u zgradu"

Za Hrvatsku istraživanje kaže da u 2011. nije bilo posljedica od terorizma te da ima nizak index terorizma, a od 158 zemalja rangirana je na 116 mjesto. Irak, Pakistan, Afganistan, Indija i Jemen su pet zemalja najpogođenijih terorizmom tim redom, kaže istraživanje temeljeno na mjerilu koje uračunava broj napada, broj žrtava i ozlijeđenih i razinu materijalne štete.

Globalni indeks terorizma koji je u utorak objavio Institut za ekonomiju i mir sa sjedištem u SAD-u i Australiji, rangira zemlje temeljem podataka iz Globalne datoteke terorizma koju vodi konzorcij na Sveučilištu Maryland na koji se obično oslanjaju istraživači sigurnosti.

>> Teroristički napad u središtu Damaska, ranjeno sedam osoba

Američke vojne intervencije poduzimane kao dio 'rata protiv terorizma' koji Zapad vodi protiv al Qaede, ukazuju istraživači, možda su stvari samo pogoršale, dok se ne može dokazati jesu li učinile Sjedinjene Države sigurnijim. 'Nakon 9. rujna teroristička aktivnost je opala na razine prije 2000. do nakon invazije na Irak, a otada je dramatično eskalirala', rekao je agenciji Reuters Steve Killelea, osnivač i izvršni predsjednik Instituta za ekonomiju i mir, u email intervjuu.

'Na Irak otpada oko trećine od svih pogibija u terorističkim napadima tijekom proteklog desetljeća, a na Irak, Pakistan i Afganistan otpada preko 50 posto žrtava', rekao je. Istraživanje navodi kako je terorističkih napada bilo 982 u 2002. i da je u njima poginulo 3823 ljudi, da se brojka terorističkih napada u svijetu popela na 4564 u 2011. i da je u njima poginulo 7.473 ljudi. Brojke ne uključuju žrtve akcija vlada poput zračnih i drugih napada.

Porast napada u Afganistanu i Pakistanu došao je tek nakon rata u Iraku, pokazalo je istraživanje, dolazeći ugrubo u isto vrijeme s od SAD-a podržanom vojnom kampanjom NATO-a u Afganistanu i pakistanske vlade u Pakistanu. Najveće pogoršanje u 2011. dogodilo se u Siriji i Jemenu, kaže izvješće. U Jemenu je došlo do dramatičnog porasta aktivnosti vezanih za al Qaedu posljednjih godina, a borba sirijskih pobunjenika protiv predsjednika Bashara al-Assada sve više se okreće samoubilačkim napadima.

Od 158 zemalja obuhvaćenih istraživanjem samo 31 nije iskusila niti jedan teroristički napad od 2001., navodi izvješće. Čak i kada se uzmu u obzir napadi na New York i Washington 9. rujna, Sjeverna Amerika i dalje ostaje najmanje pogođena regija tijekom istraživanog razdoblja. Zapadni Europljani imaju 19 puta više izgleda da umru u terorističkom napadu nego Sjevernoamerikanci, navodi istraživanje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene