Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europol: 'Izgledni novi napadi'

'Moguće je da se u Francuskoj izvrše atentati kemijskim ili bakteriološkim oružjem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski premijer zatražio je od Nacionalne skupštine da se izvanredno stanje produlji do kraja veljače.

Atentati "kemijskim ili bakteriološkim oružjem" nisu isključeni u Francuskoj, rekao je u četvrtak francuski premijer Manuel Valls, zatraživši u govoru pred Nacionalnom skupštinom produljenje izvanrednog stanja za tri mjeseca na čitavom francuskom teritoriju.

Zatraživši od Nacionalne skupštine da se izvanredno stanje produlji do kraja veljače, Valls je ocijenio mogućim da se u Francuskoj izvrše atentati "kemijskim ili bakteriološkim oružjem".

Pročitajte i ovo Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..." Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi

"Može postojati rizik od kemijskog ili bakteriološkog oružja", rekao je. "Danas se ništa ne smije isključiti".

PROCURILA SNIMKA IZ PARIZA Stravičan napad na goste restorana

"Mi smo u ratu. Ne u ratu na kakav nas je povijest tragično navikla. Ne, ovo je novi rat - vanjski i unutarnji - gdje je teror prvi cilj i prvo oružje", kazao je.

O produljenju izvanrednog stanja nakon što dobije potporu Nacionalne skupštine trebao bi u petak glasovati Senat prije konačnog usvajanja.

Izvanredno stanje omogućuje policiji šire ovlasti, među ostalim francuski policajci dobili bi dopuštenje nositi oružje i kad nisu na dužnosti kako bi zaštitili i sebe i druge civile.

BIO JE META Je li organizator napada zaista među ubijenima?

Sudbina traženog Abdelahima Abauda, navodnog mozga atentata u Parizu, i dalje je u četvrtak neizvjesna, dan nakon upada policije u četvrt Saint-Denis.

Među uhićenih osam osoba nisu ni Abdelhamid Abaud ni Salah Abdeslam, ključni osumnjičenici. Istražitelji sada trebaju identificirani najmanje dva tijela pronađena na mjestu napada.

Ravnatelj Europola smatra mogućima nove napade IS-a u Europi

Postoji vjerojatnost da se Europa suoči s novim napadima samozvane Islamske države nakon onih u petak u Parizu, smatra Europol, organizacija policija zemalja članica EU-a.

"Razborita je pretpostavka... da su izgledni novi napadi", rekao je ravnatelj Europola Rob Wainwright tijekom saslušanja u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Napade u Parizu usporedio je s onima u Mumbaiju 2008. kad su militanti ubili 166 ljudi na raznim mjestima u tom gradu.

KRAJ DRAME U BiH 'Jasno je da je ubojica za metu imao baš vojnike'

"Jasno je da je ovo značajniji i opasniji oblik terorizma od fenomena usamljenog strijelca", dodao je, aludirajući na napade posljednjih godina koje su, pod utjecajem IS-a, izvodili pojedinci ili male skupine.

"To je i jasan iskaz namjere IS-a da svoj brutalni teroristički brend izveze na međunarodnu pozornicu".

"Suočeni smo s vrlo ozbiljnom, dobrofinanciranom, odlučnom međunarodnom terorističkom organizacijom, koja danas djeluje na europskim ulicama. To je najozbiljnija teroristička prijetnja s kojom se Europa suočila u posljednjih 10 godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene