Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teroristički napad u Francuskoj

Cvrtila: Pojedince je vrlo teško kontrolirati, jer lako sakriju svoje djelovanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Francuskoj se danas opet dogodio napad koji ima većinu karakteristika terorističkog napada. Povodom toga razgovarali smo sa stručnjakom za geopolitiku Vlatkom Cvrtilom.

Jutros oko 10 sati nedaleko Lyona, u mjestu Saint-Quentin-Fallavier, dvije su osobe s automobilom punim eksplozivnih kemikalija ušle u prostore tvornice plina. Iza njih ostalo je najmanje deset ranjenih, jedna obezglavljena osoba te zastava Islamske države. Nakon napada na Charlie Hebdo i na košet supermarket u Parizu, ovo je treći napad ove vrste u Francuskoj u vrlo kratkom roku.

Pročitajte i ovo Tvrtka MB Namenska U Srbiji Eksplozija u vojnoj tvornici: Vidi se gusti crni dim, ozlijeđeni prevezeni u bolnicu Boeingova tvornica u Rentonu Model 737 Max Moguća nova greška na Boeingovim avionima: Na sigurnosni pregled odlazi 50 mlažnjaka

'S obzirom na informacije koje sad imamo i na obilježja napada, kao što je zastava Islamske države, možemo govoriti o terorističkom napadu', kaže profesor Cvrtila i kaže kako je pojedince koji izvode ovakve napade vrlo teško kontrolirati.

'Ranije je već potvrđeno da se strahuje od terorističkih napada koje izvode pojedinci jer je njih vrlo teško kontrolirati jer oni kao pojednicu puno lakše sakriju svoje djelovanje', kaže nam profesor Cvrtila.

U posljednjih desetak godina imali smo nekoliko većih terorističkih napada u nekoliko europskih zemalja. Posljednji su se pak dogodili mahom u Francuskoj, no profesor Cvrtila ipak smatra da ne treba Francusku isticati kao posebno opasnu zemlju što se terorizma tiče.

UŽIVO - TERORISTI PONOVNO NAPALI FRANCUSKU Jedna osoba obezglavljena, na glavi pronađeno arapsko pismo

'Francuska je dugo imala vrlo liberalnu useljeničku politiku i sad se događa nešto što se događa i u nekim drugim europskim zemljama - slaba integracija dijelova islamske zajednicu u samo francusko društvo', kaže Cvrtila i dodaje kako ta slaba povezanost daje temelj za mobilizaciju i pronalazak identiteta u nekakvim ideologijama.

Francuska obavještajma služba je jedna od najaktivnijih po pitanju praćenja sumnjivaca povezanih s terorističkim ćelijama. Međunarodna zajednica svakako će nakon ovoga reagirati. 'EU i NATO će uložiti još veće napore u praćenje mobilnosti terorističkih ćelija, posebno što se razmjene informacija tiče. Možda to još nije na onoj razini na kojoj bi trebalo biti, ali je bolje nego što je bilo prije nekoliko godina', dodaje Cvrtila.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene