Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Teroristička skupina pripremala napad na katoličke crkve u BiH?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pet osoba koje su ovog tjedna uhićene u Sarajevu i Bihaću pod sumnjom da su umiješane u terorističke aktivnosti radikalni su islamisti i pripremali su napade na katoličke crkve u Bosni i Hercegovini, tvrde u subotu mediji u toj zemlji.

Pozivajući se na neimenovane izvore bliske istrazi banjalučke "Nezavisne novine" tvrde kako su uhićeni teroristi kao mete planirali upravo katoličke crkve.

Pročitajte i ovo Izraelski napad na Rafu RATNE STRAHOTE "Tragedija, djevojčica je rođena kao siroče": Spasili bebu čija je majka ubijena u napadu Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

Policija Federacije BiH u četvrtak je po nalogu Suda BiH obavila pretragu četiri objekta u Sarajevu i dva u Bugojnu i pri tom uhitila pet osoba od kojih je jedna u petak puštena na slobodu dok su ostali predani sudu koji im je odredio jednomjesečni pritvor.

Policija nije potvrdila identitet uhićenih no mediji navode kako je rječ o Rijadu Rustempašiću, Muhamedu Meci, Abdulahu Handžiću i Edisu Veliću iz Sarajeva te o Muhamedu Fičeru iz Bugojna koji je jedini i pušten na slobodu.

Prema navodima "Dnevnog avaza" policija pretpostavlja kako je vođa skupine bio Rustempašić u čijoj kući je i pronađeno najviše naoružanja i vojne opreme.

U dosadašnjoj istrazi otkriveno je kako je upravo on izrađivao eksplozivne naprave.

Rječ je o osobi koja već ima policijski dosije a zbog sumnji u povezanost s terorizmom privodili su ga i pripadnici SFOR-a u BiH. Tijekom rata Rustempašić je bio pripadnik postrojbe "El mudžahid" koja je djelovala u sastavu Armije BiH okupljajući uglavnom dragovoljce iz islamskih zemalja.

Kao osoba s kriminalnim dosjeom policiji je poznat i Ćamil Velić koji se navodno borio u Čečeniji.

Istraga se na ovu skupinu koncentrirala nakon što su obavještajci dobili dokaze da njeni članovi kontaktiraju s Mirsadom Bektaševićem kojega je Sud BiH prošle godine osudio na osam godina zatvora proglasivši ga krivim za pripremanje terorističkih napada u BiH.

"Avaz" tvrdi kako će biti još uhićenja jer postoje informacije i o drugim osobama koje su kontaktirale s osumnjičenim teroristima. Neke od tih osoba žive u inozemstvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene